Valeria Peter Predescu (n. 24 octombrie 1947, Telciu, Bistrița-Năsăud, România – d. 28 aprilie 2009, Bistrița, Bistrița-Năsăud, România) a fost o bine cunoscută interpretă de folclor românesc transilvănean.

A fost Cetățean de Onoare al localității Leșu și membră a Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu din 1995. A obținut trei medalii ,, Cântarea României”, participând la numeroase festivaluri folclorice și colaborând cu diverse ansambluri. Valeria Peter Predescu a publicat culegeri de folclor, casete, discuri și compact-discuri. Acestea au fost apreciate de iubitorii de folclor din țară, dar și de peste hotare.

Născută în Năsăud, în satul Telciu, de pe Valea Sălăuței, familia a susținut-o în realizarea studiilor și a carierei muzicale. Valeria Peter s-a căsătorit la vârsta de 15 ani și a avut 2 băieți. Iubirea de muzică populară s-a transmis din generație în generație, fapt care se observă în nepoatele ei, Eleonora și Teodora. Ele cântă cu drag doine năsăudene și cântecele bunicii lor. Valeria Peter a încetat din viață în urma unui stop cardio-respirator, la vârsta de 61 de ani, pe 28 aprilie 2009, la Bistrița.

Se împlinesc 12 ani de când vocea ținutului Năsăudului a plecat printre îngeri.

Un gest minim de recunoștință este să ascultăm câteva melodii și să spunem pioși o rugăciune. Deși nu este cunoscută pentru acest fapt, glasul fermecător al femeii a ridicat la cer multe priscene ( cântece de biserică ). Muzica bisericească din Transilvania are un specific aparte, fiind numită Cunțană, iar această cântare este un cântec doinit, asemănându-se cu doina populară.

,,Nu știu ce vor face instituțiile de cultură din județul nostru, care parcă sunt încremenite de pandemie, deși alte astfel de instituții s-au mutat în online și transmit concerte sau evenimente live pe Facebook, sau organizează evenimente pe zoom, la noi e liniște, prea multă liniște. Dacă vă pasă, haideți să scriem toți câteva cuvinte frumoase într-o postare și faceți share cu un cântec de-al Valeriei. Dacă nu aveți timp, distribuiți măcar acest articol.” declară Ion Lucian Petraș, membru al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan.

Drum lin printre stele Valeria Peter Predescu! Drum însoțit de hore, jocuri someșene, dar și de pricesnele tale memorabile.

Autor text: Ion Lucian Petraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here