Ziua Mondială a Apei
Ziua Mondială a Apei

„Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”|

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an pe 22 martie, în România încă din 1993. Această zi își propune să sensibilizeze oamenii cu privire la problemele legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este și acela de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei. La 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile iau măsuri pentru a aborda criza apei, deși acest lucru ar trebui realizat zi de zi, nu doar cu ocazia unei sărbători.

De ce este importantă Ziua Mondială a Apei?

Afectează milioane de oameni care trăiesc fără apa potabilă, accesibilă și curată, acest lucru ducând la apariția unor boli, cum ar fi holera sau tuberculoza, ajungându-se la o mortalitate de 1,5 milioane de decese pe parcursul unui an, din aceste cauze.

Poluarea apei afectează viața sălbatică: nu numai oamenii necesită acces la apă curată. În fiecare an, mii de animale mor ca urmare a poluării apei, lucru care duce la distrugerea biodiversității, cât și la contaminarea apei potabile. Poluarea poate apărea în mai multe moduri, de la gunoi fizic, la scurgeri de substanțe chimice, ceea ce face ca apa să devină toxică pentru animalele care depind de ea fie pentru băut, fie ca habitat.

Este important să fim conștienți și informați în legătură cu problemele actuale, pentru a putea învăța cum să le prevenim, dacă nu mai este posibil să le și rezolvăm. Astfel, Ziua Mondială a Apei se bucură de un mare renume, aducând la cunoștință unui număr mare de oameni modalități de prevenire, prin pași mici, dar siguri, reușindu-se să se clădească un nou destin, atât al apei, cât și al omenirii.

Ce poți face tu pentru a ajuta?

  • Evită aruncarea uleiului în chiuvetă;
  • Spală vasele cu mai puțin detergent;
  • Nu lăsa robinetele de la chiuveta de acasă să curgă mai mult decât ai nevoie;
  • Apa pe care nu o mai bei vars-o la rădăcina unei plante;
  • Nu arunca gunoi în ape;

În plus, pe internet există sute de filmulețe și documentare care oferă informații în legătură cu moduri prin care putem ajuta la păstrarea sănătății apei, cât și a semenilor noștri. Așadar, dacă fiecare dintre noi ar reuși să contribuie cu măcar o modalitate de prevenție, am putea schimba lumea într-un ritm alert. Aveți grijă de sănătatea și viitorul vostru, cât și de cel al Pământului, prin grija pentru apa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here