Parcul Național Lacurile Plitvice
Parcul Național Lacurile Plitvice

Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită anual pe 24 mai, la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa, menţionează site-ul www.europarc.org.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia. În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate. În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

În ţara noastră există 13 parcuri naţionale, primul parc naţional din România fiind înfiinţat în anul 1935 în Munţii Retezat, la iniţiativa profesorului Alexandru Borza şi a biologului de renume mondial Emil Racoviţă. La nivel european, această zi este marcată prin acţiuni de ecologizare şi plantare de arbori, dar şi prin evenimente mai ample de informare sau conferinţe cu privire la situaţia parcurilor naţionale europene.

CUM TE POȚI IMPLICA?

  • Participă la activitățile inițiate de parcurile naționale cu ocazia acestei zile;
  • Respectă regulamentul de vizitare al parcului pe care îl străbați, îl poți găsi pe website-ul parcului sau la fața locului pe panouri informative;
  • Dacă ai sugestii legate de o funcționare mai bună a parcurilor, nu ezita să le transmiți celor care se ocupă de administrarea lor;
  • Dacă observi nereguli în parcurile naționale, semnalează-le autorităților competente. Schimbările în bine încep cu fiecare dintre noi;
  • Ia cu tine doar fotografiile și starea de bine pe care ți-o dă natura și nu lăsa după trecerea ta nimic altceva decât urma pașilor tăi.

„Dacă o cale e mai bună decât alta, atunci fii sigur că e calea naturii” – Aristotel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here