Ziua Poliției Române
Ziua Poliției Române

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se află pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române.

Această dată a fost aleasă drept simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu(șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la Revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească ce desemnează un titlu dat comandantului pedeștrilor însărcinați cu paza orașului de reședință, iar ulterior șefului agiei.

Organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ”Poliţia Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.

Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Aceasta este o zi de sărbătoare națională în România, în semn de recunoaștere a serviciilor și sacrificiilor aduse de forțele de poliție în asigurarea ordinii publice și a siguranței cetățenilor.

Polițiștii sunt cei care ne vor binele și ne ajută în decursul unei vieți trăite în pace și în ordine. Astfel, Redacția POV21 Bistrița-Năsăud urează un călduros la mulți ani tuturor polițiștilor și le mulțumim pe această cale celor care au colaborat cu Asociația POV21!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here