Ziua Imnului
Ziua Imnului

Ziua imnului naţional al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua Imnului

Astăzi, 29 iulie, în Piața Centrală din Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu, a avut loc un ceremonial militar-religios dedicat Zilei Imnului Național.

Evenimentul, la care au luat parte oficialități locale, a început la ora 10.00 și a cuprins:
●acordarea onorului militar;

●binecuvântare și rugăciune pentru poporul român;

●alocuțiune;

●intonarea vocală și instrumentală a Imnului Național al României;

Ziua Imnului

Ziua Imnului

Bistrițenii au o vibrație în plus astăzi, pentru că la originea imnului naţional al României, pe o melodie culeasă de Anton Pann, se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de ilustrul nostru concitadin Andrei Mureşanu.

„Poetul Andrei Mureșanu, a cărui încredere în devotamentul neamului românesc a purtat condeiul pe foaie, a compus aceste versuri a căror sonoritate și semnificație ne angajează în promisiunea de a da tot ce ne stă în putere pentru binele țării noastre. (…) Încă din 1848, când a fost scris pe fundalul revoluției de atunci, „Deșteaptă-te române” a continuat să fie un îndemn la lupta pentru unitate si demnitate națională.
Este un îndemn care ne-a însoțit în multe momente de cumpănă, dar și în momente de bucurie, atunci când Imnul a răsunat în lume, pe melodia lui Anton Pann, la concursuri şi competiţii internaţionale, la care tot mai mulţi tineri români au urcat și urcă învingători pe prima treaptă a podiumului. Pentru că poporul nostru este unul de învingători, chiar dacă uneori ne simțim copleșiți de apăsarea prezentului, de dificultățile și pericolul care ne înconjoară.
Azi, când contextul pandemiei crează neliniște în sufletele noastre, ascultăm aceste versuri -călăuză pe drumul spre o Românie unită, sănătoasă și prosperă.
Să ascultăm azi versurile Imnului Național al României și să le lăsăm să ne învăluie în emoție, să ne insufle curaj și speranță.
La mulți ani Imnului Național, la mulți ani România!” a transmis prefectul județului, Stelian Dolha, în mesajul său de pe Facebook.

Ziua Imnului

Ziua Imnului

Activitățile organizate cu prilejul acestei sărbători s-au desfășurat cu respectarea regulilor de distanțare fizică și socială prevăzute în reglementările privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cauzate de coronavirus.

 

Sursa foto/info: Facebook – Ioan Turc, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here