Neavând nicio funcție publică și muncind enorm să construiască o organizație care schimbă în mai bine viața copiilor și tinerilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, voluntara acceptă numirea ca membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.
Aceasta oferă următoarele explicații în scrisoarea sa publică, postată pe Facebook:
,,ATOP-urile din țară sunt niște organisme cu rol consultativ, fără personalitate juridică, ce se întrunesc regulat și au ca scop să asigure reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. Funcționează pe lângă Consiliile Județene și au niște atribuții clare, deși sunt percepute ca niște sinecuri (intenționez să fac tot ce îmi stă în putere ca la nivel de județ percepția asta să se schimbe).”
Prioritățile sale în ATOP BN sunt:
1) protocol SJUB BN – IJP BN pentru intervenția forțelor de ordine în cazul pacienților cu tulburări psihiatrice și dizabilități (sunt deficiențe grave în acest domeniu, multă necunoaștere și lipsă de respect)
2) creare și implementare formular anonim de sesizare a deficiențelor din activitatea de poliție
3) analiza sesizărilor privind încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului
4) formarea organelor de ordine în comunicarea eficientă cu cetățenii în general și cu cetățenii cu dizabilități în special.
Ana Dragu mărturisește că va dona indemnizația primită către Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.
La finalul postării, aceasta oferă mulțumiri domnului președinte al Consiliului Județean BN, Emil Radu Moldovan.