Ce lucru uimitor este o carte! E un obiect plat făcut dintr-un copac, cu părţi flexibile pe care sunt imprimate multe semne caraghioase. Dar odată ce arunci o privire în ea, ajungi în mintea altei persoane, poate cineva care a murit de mii de ani. Peste milenii, un autor vorbeşte clar şi tăcut în capul tău, direct către tine. Scrisul este probabil cea mai bună invenţie a omului, legând oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetăţeni din epoci distante. Cărţile rup lanţurile timpului.
,,O carte este un dar, pe care îl poți deschide iar și iar. Pentru că viața e o carte, iar noi o filă din ea, am ales să scriu cât mai multe file de-a lungul timpului. Biblioteca POV21 este un proiect tare drag sufletului meu pe care îl coordonez de trei ani. Am prins drag de carte datorită învățătoarei mele. Fac parte din echipa POV21 din prima zi în care s-a înființat, în prezent coordonez toate proiectele educaționale. Educația este cheia care deschide poarta de aur a libertății. Mulțumesc inspectoratului Școlar reprezentat de doamna inspector general Aurelia Dan care a înțeles că ne dorim să sprijinim elevii prin diverse proiecte educaționale. Mulțumesc tuturor profesorilor, elevilor, prietenilor, colegilor care s-au implicat în proiectul BIBLIOTECA POV21. Au fost zile complicate, apeluri și mesaje care nu se mai terminau, cărțile trebuiau adunate contracronometru, oboseala își spunea cuvântul. Ca printr-o minune cărțile au ajuns pe rafturile școlii Iuliu Prodan din Chiochis, colegele mele au început numărătoarea, s-au adunat nici mai mult nici mai puțin de 7043 de cărți. Nu pot să descriu în cuvinte sentimentele de bucurie care m-au încercat în acel moment. Copilașii de la școala din Chiochiș acum au posibilitatea să exploreze, să cunoască, să înainteze prin necunoscut către lumină.” – declară Bontaș Gina, coordonator proiect.
Cine spune că arta cunoașterii nu se împrumută, se înșală, pentru că ea chiar se donează! E adevărat, nu direct, ci prin cărți. Știți voi, cărți deja citite și recitite care merită să treacă prin mâinile cât mai multor cititori debutanți, înrăiți sau care practică acest sport cu moderație.
În anul 2018 proiectul a fost un real succes. Datorită tuturor elevilor şi profesorilor care nu au trecut cu vederea acest proiect ambiţios, s-au strâns 4108 de cărţi pentru Școala Gimnazială ,,Ioan S. Pavelea” din Runcul Salvei.
În anul 2019 proiectul a avut același succes. S-au strâns 4126 de cărți pentru Școala Gimnazială Nușeni.
Biblioteca POV21 este o campanie axată pe filiera educațională, ce s-a desfășurat de luni până miercuri, 20-23 septembrie; premisa de la care a pornit totul se găsește în extensiunea termenului „educație”, mai precis amenajarea integrală a unei biblioteci pentru copiii de la Școala Generală „Iuliu Prodan” din Chiochiș.
Timp de trei zile, în toate școlile și liceele din județ, au fost amplasate cutii special pregătite ca cei doritori să doneze cărți și manuale școlare, menite să ajungă la elevii din Chiochiș, care nu aveau o bibliotecă școlară proprie.
Cum s-a născut acest proiect?
E un lucru bine știut faptul că proiectul acesta, la fel ca și multe altele, a pornit de la o idee. Prezentată în fața întregii echipe în termeni foarte simpli, viziunea referitore la fondarea unei biblioteci școlare într-o localitate din județ ce nu beneficia de una a stârnit interes, impactul ideii a fost unul pozitiv, iar inițiativa – foarte rapid preluată de membrii echipei. După o cercetare riguroasă prin școlile din Bistrița-Năsăud, a ajuns să fie selectată Școala Generală „Iuliu Prodan” din Chiochiș.
Joi, 23 Septembrie cărțile adunate au fost transportate la școala din Chiochiș, urmând ca joi, 30 septembrie, să aibă loc inaugurarea bibliotecii. De-acum, elevii din Chiochiș se pot bucura în sfârșit de lecturi școlare, manuale, dar și de diverse romane din domeniul amplu al literaturii, în propria lor bibliotecă, amenajată cu ajutorul unor copii, adolescenți și adulți generoși, ce au oferit, timp de trei zile, cărți pe care le-au considerat potrivite pentru școlarii din Chiochiș.
Misiunea Grupului TeraPlast, de a oferi soluții eficiente pentru oameni și mediu, prin produse și servicii de înaltă calitate, a făcut ca grupul să se afle mereu în slujba clienților și a partenerilor săi, dedicându-se în același timp dezvoltării permanente. Grupul TeraPlast anul acesta a devenit partener al educației. A fost o surpriza placuta faptul că au sprijinit campania Biblioteca POV21.
7043 de cărți!
În cele ce urmează, vom afișa top 5 școli:
-Școala gimnazială ,,Enea Grapini” Șant 1700 cărți
-Colegiul Național George Coșbuc 823
-Anonim 704
-Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Bistrița 600
-Școala Generală numărul 1 Bistrița
516
-Școala Gimnazială Grigore Silași Beclean 477
IPJ 362
,,Am fost foarte încântat să văd atât de multă implicare din partea tinerilor din echipa POV21, rezultatele s-au văzut prin numarul de cărți adunate! Le mulțumesc celor care au donat și au renunțat la cărți pentru a se bucura elevii din Chiochiș de o lectură plăcută. Eu sunt convins de faptul că din cele peste 7000 de cărți care au poposit pe rafturile școlii din Chiochiș câteva vor intra și în mintea copiilor care vor avea acces la ele. Sincer eu iubesc cărțile și în egală măsură poveștile. Ele spun adevărul întotdeauna. Prin urmare, povestea cărților primite vor spune cândva adevărul. Mulțumesc încă odată tuturor celor care au donat și echipei POV21 care a selectat școala Iuliu Prodan pentru a beneficia de o bogată bibliotecă școlară.”- declară primarul Vasile Silași.
„Consider că este un moment fără precedent, școala noastră nu a mai primit niciodată un număr atât de mare de cărți. Cred că acest proiect este unul binevenit pentru orice bibliotecă școlară, sunt convinsă că o să aibă succes în continuare.
Vreau să mulțumesc în mod special tuturor membrilor Asociației POV21. Îi felicit pentru toate proiectele pe care le desfășoară suntem onorați să ne alăturăm ca parteneri. Cooperarea reprezintă interacțiunea între oameni, de cele mai multe ori ghidată spre atingerea unui anumit scop. În cazul de față cooperarea se referă la sprijinirea școlii în dezvoltarea unei educații de calitate și a procesului de învățare care să includă toți membrii comunității. Mulțumesc domnului primar, Vasile Silași pentru implicare și sprijinul acordat în procurarea mobilierului necesar, voluntarilor, colegilor mei și nu în ultimul rând celor care au donat, deoarece datorită lor a fost posibilă completarea fondului de carte a bibliotecii noastre cu un număr impresionant de cărți.” – declară Mureșan Daniela.
Autor: Lenuța Olariu