British Council este organizația internațională a Marii Britanii pentru relații culturale și oportunități educaționale. Această organizație construiește conexiuni, oferă înțelegere și încredere prin intermediul muncii în domeniul culturii, artei, educației și limbii engleze, între oamnenii din Marea Britanie și întreaga lume, iar în cazul nostru, între Marea Britanie și România. British Council a fost înființat în România în urmă cu 85 de ani.
Organizația internațională lucrează cu oameni din peste 200 de țări, iar acum activează în aproximativ 100 de țări. În 2021-2022 proiectele lor au ajuns la 650 de milioane de oameni din întreaga lume.
Când vine vorba de cum poate să îi ajute această organizație pe tinerii din România, aflăm că aceștia lucrează în mai multe arii.
Una dintre aceste arii este Teaching Center, unde se oferă cursuri de limba engleză pentru copii, tineri și adulți. Cu ajutorul unor profesori care predau această limbă după curriculum British Council. Din acest punct de vedere, British Council a ajutat generații întregi să învețe limba engleză.
Există și o arie care cuprinde examene, acestea fiind standardizate. Examene de tip Cambrige, Ielts și altele, recunoscute în diferite țări de diferite universități. Mulți tineri români dau aceste examene în România, iar cu diplomele obținute aplică la universitățile din Marea Britanie.
Altă arie este cea de proiecte culturale, care cuprinde diferite tipuri de proiecte. Proiecte care implică artiști din Marea Britanie, expoziții, piese de teatru, concerte, toate acestea fiind adresate publicului larg. Dar o parte dintre participanții acestor proiecte au fost tineri. În această arie sunt integrate și proiecte educaționale organizate de British Council. Adresate, în general, fie cadrelor didactice, fie tinerilor și copiilor care sunt din diferite tipuri de comunități. Proiectele de implicare în societate se integrează tot aici. Acestea fiind proiecte de educație nonformală, de activare comunitară, de cetățenie activă și proiecte între universitățile din Marea Britanie și România.
British Council organizează diferite proiecte pentru elevii și profesorii din școlile rurale, școli care sunt plasate în zone cu potențial de dezvoltare a culturismului.
Unul dintre aceste proiecte ajută profesorii din mediile rurale, având un proces de dezvoltare continuă. Profesorii care au trecut deja prin acest proiect susțin că au reușit să își schimbe modul de predare. Acesta fiind unul mai interactiv și mult mai interesant pentru elevi, integrând jocuri și multe alte activități.
Pe lângă asta, British Council are și proiecte precum dotarea a 15 biblioteci în mediul rural cu materiale traduse în limba engleză, având și peste 70 de activități pe care le-au făcut în biblioteci, împreună cu profesorii de engleză și bibliotecarii.
De la începerea conflictului în Ucraina, British Council s-a implicat și a ajutat pe cât posibil oamenii afectați. Prin această implicare au reușit să pună bazele unui curs care se numește Predare și învățare în vremuri dificile. Cursul este pentru profesori, atât din Ucraina cât și din România, iar prin intermediul acestuia, profesorii învață cum să lucreze cu copii care au trecut prin traume de război.
British Council are foarte multe parteneriate, aceștia lucrează cu multe instituții publice, organizații internaționale, organizații nonguvernamentale românești, școlii, universității, inspectorate școlare, iar cei mai recenți parteneri sunt UNICEF și Organizația Internațională pentru migrație, de asemenea, au un parteneriat strâns cu Ambasada Marii Britanii.
British Council consideră că protecția copiilor și adulților pe toată durata contactului cu organizația este foarte importantă pentru că, atât copii cât și adulții pot fi vulnerabili. Toată limea trebuie să se simtă în siguranță în timpul programului pe care îl urmează. Pentru orice fel de eveniment organizat de organizație, aceștia urmează o serie de proceduri foarte clare și importante, iar prin aceste proceduri cei din organizație sunt convinși că persoanele care intră în contact cu copii sau adulții, care participă la diferite programe, sunt în siguranță.
În cadrul British Council, politica de diversitate și egalitate este coordonată de 8 ani de către Alina Constantinescu.
Organizația British Council invită diferite organizații nonguvernamentale care lucrează cu diferite tipuri de dizabilități, pentru a le împărtăși diverse lucruri. Precum experiențele lor, dificultățile cu care se confruntă oamenii cu dizabilități. British Council organizează în fiecare an diversity week, eveniment în cadrul căruia oamenii sunt expuși la diferite experimente pe tema diversității.
Alina Constantinescu, de proveniență din Tulcea, a făcut masterul în Japonia. Înainte de plecarea sa în Japonia, Alina Constantinescu a început să lucreze, pentru o scurtă vreme, la Agenția Națională pentru Romi, pe departamentul de PR, fiind interesată tot timpul de zona de diversitate culturală. După aceea, Alina a mai lucrat și într-un ONG internațional American. La întoarcerea ei din Japonia, a susținut un interviu pentru organizația British Council, unde activează din 2010.
Sfatul Alinei Constantinescu pentru tineri este să se implice în cât mai multe proiecte de voluntariat și nu numai.
Pentru a descoperi mai multe activități puteți să intrați pe Facebook-ul național și internațional, Instagram-ul și site-ul.