doctor ginecolog
doctor ginecolog

Există diferite rețineri, în rândul doamnelor și domnișoarelor, în legătură cu mersul la ginecolog. Ei bine, dr. ginecolog Mureșan Cristian vă vine în ajutor cu diferite informații și sfaturi.

Domnul doctor Mureșan susține că frica de a merge într-un loc în care nu ai mai fost și de a întâlni un medic nou este ceva normal, dar este recomandat ca această frică sau reținere să nu fie atât de importantă încât să te facă să nu mergi la medic. În marea majoritate a cazurilor, în timpul unui consult de rutină, pacientele simt un ușor disconfort, dar asta nu ar trebui să le împiedice din a face aceste controale de rutină.

Totodată, aceste rețineri nu ar trebui să existe, deoarece consultația reprezintă, pentru pacientă, un moment special care se întamplă relativ rar, însă aceasta trebuie să fie conștientă că, pentru un medic, reprezintă muncă sa de zi cu zi, pe care o face cu profesionalism și nu ar trebui să se simtă în vreun fel judecată. Domnul doctor Mureșan afirmă că este de înțeles faptul că este inconfortabil să te dezbraci pentru a fi examinat. Medicul ginecolog are răbdare cu fiecare pacientă în parte și încearcă să creeze o atmosferă cât mai puțin stresantă pentru acestea.

Domnul doctor Mureșan consideră că o pacientă care nu prezintă niciun simptom și care nu are nicio patologie ginecologică ar trebui să facă o consultație și o ecografie gineocologică pe an, însoțite, bine-înțeles și de examenul Papanicolau. În cazul depistării unor probleme, evident, vizitele vor fi mai frecvente, în funcție de patologie.

Când vine vorba de prima vizită a unei adolescente într-un cabinet ginecologic, dr. Mureșan spune că nu există o vărstă  ideală la care să se facă primul consult ginecologic. Recomandarea domnului doctor este ca adolescentele să facă prima vizită la medicul ginecolog la o vârstă cuprinsă între 15 și 17 ani, iar  în cazul în care întâmpină probleme, această vizită se poate efectua mai repede. Ulterior, consultațiile la medicul ginecolog se vor face anual. O pacientă poate veni neînsoțită la ginecolog începând cu vârsta de 16 ani.

După spusele domnului doctor Mureșan, cele mai frecvente probleme cu care se confruntă o adolescentă, după apariția ciclului menstrual, sunt dereglările menstruale. Acestea sunt de mai multe tipuri, spre exemplu: pot să apară menstruații foarte abundente, care pot duce la pierderi semnificative de sânge și la anemie, dar există multe cazuri în care menstruațiile sunt neregulate, întarzie câte 2-3 săptămâni sau chiar luni de zile. Totodată, multe adolescente au dureri foarte intense în timpul menstruației, care le împiedică să își desfășoare, în mod normal, activitățile de zi cu zi, situație numită dismenoree.

Domnul doctor Mureșan susține că etapele și subiectele  unei vizite la ginecolog sunt următoarele: pacienta poartă o discuție cu medicul, se obțin informații despre istoricul medical al pacientei,  discuția despre alte afecțiuni concomitente, date despre ciclul menstrual-debut, regularitate, abundența. Ulterior, se face consultația propriu-zisă.

Ecografia ginecologică are o importanță foarte mare în diagnosticul și tratamentul diverselor afecțiuni, susține domnul doctor Mureșan. Consultația pe masa ginecologică este și ea foarte importantă, dar oferă detalii limitate. Astfel, ecografia este un instrument vital pentru medicul ginecolog, care permite vizualizarea detaliată a uterului și ovarelor. Pentru pacientele virgine se efectuează doar ecografie abdominală, iar pentru pacientele care și-au început viața sexuală, se pot realiza ambele tipuri de ecografii, atât cea vaginală internă, cât și cea abdominală. Ecografia vaginală este un tip de ecografie care permite o vizualizare mai bună a organelor genitale interne decât ecografia abdominală.

În legătură cu educația sexuală în școli, domnul doctor Mureșan este de părere că acest   subiect este unul sensibil, cu mulți susținători, dar și cu multe opinii negative în acest sens. Educația sexuală ar trebui organizată sub forma unor întâlniri periodice, spre exemplu: o dată pe semestru, care se fie opționale. În cadrul acestor întâlniri s-ar oferi informații de bază necesare pentru sănătatea adolescenților și ar exista posibilitatea ca aceștia să poată pune întrebări. Domnul doctor a susținut astfel de prezentări la câteva clase, unde a fost invitat, iar feedback-ul a fost unul foarte bun.

Când vine vorba de existența unei colaborări între școlile din județul nostru și o clinică specializată, domnul doctor Mureșan își exprimă atât disponibilitatea sa, cât și a Clinicii Sanovil, de a avea astfel de întâlniri cu elevii, în care să lămurească cele mai importante probleme din sfera educației sexuale. Doctorul ginecolog afirmă că este foarte important ca informația pe care o primesc adolescenții să fie avizată și prezentată într-un mod ușor de înțeles.

În încheiere, sfatul pe care îl oferă domnul doctor Mureșan Cristian pentru femeile care uneori uită să își facă timp pentru un consult periodic, este că e mult mai simplu și ieftin să prevenim decât să tratăm. Foarte multe boli grave, precum cancerul de col uterin, nu prezintă simptome decât în fazele tardive, în care este prea târziu să se obțină vindecarea. De aceea, faptul că pe o pacientă nu o deranjează nimic, nu este o garanție că aceasta nu prezintă o tumoră ginecologică, în faza incipientă. Astfel, vizita anuală la medicul ginecolog și consultația de prevenție, este deosebit de importantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here