Căpitan Marius Rus poartă cu mândrie uniforma de pompier militar de mai bine de 15 ani, iar de 11 ani este purtătorul de cuvânt ISU Bistrița-Năsăud. Pe parcursul carierei sale, Marius Rus, afirmă că a avut ocazia să întâlnească și să lucreze cu mulți oameni și jurnaliști din județul nostru și nu numai.
Când vine vorba despre ce l-a determinat pe Marius Rus să aleagă această meserie, aflăm că mama lui a fost cea care a insistat să parcurgă acest drum spre o carieră de pompier. Fiind tânăr și încercând să își croiască un drum în viață, și-a depus dosarul la pompieri, concurând pe un post din sursă externă.
Meseria de pompier presupune, după spusele Căpitanului Marius Rus, multă disponibilitate, iubire și, față de oameni, să fii dispus să îi ajuți necondiționat. Nu este o meserie pe care să o faci pentru bani așadar, trebuie să îți placă să ajuți și să pornești de fiecare dată cu gândul să faci un bine. Totodată, această meserie presupune un proces continuu de asimilare a procedurilor de lucru, care se schimbă foarte des, mult antrenament, pregătire tactică și pregătire sportivă. Misiunile pompierilor sunt de lungă durată, au nevoie de rezistență la efort fizic prelungit, dar și rezistență psihică pentru a face față tuturor situațiilor stresante la care sunt expuși.
Pompierul susține că cele mai importante calități pe care ar trebui să le aibă un tânăr pentru a se plia pe acest domeniu sunt stăpânirea de sine, conturată după o serie de experiențe în teren, dar și capacitatea de a gestiona anumite situații limită. Trebuie să fii setat în așa fel încât să poți depăși situațiile care te pot afecta pe plan personal. Până la urmă, familia și echipa din care faci parte trebuie să se poată baza în continuare pe tine.
Există dificultăți pe care le poți întâmpina în meseria de pompier. Situațiile de urgență nu se pot planifica, așadar meseria de pompier îți poate lua din timpul destinat familiei tale. Și asta destul de frecvent. Căpitanul Marius Rus susține că situațiile de urgență nu se pot planifica în intervalul orar destinat programului la birou. Ar fi utopic și așa ceva nu se întâmplă niciunde în lume. Totodată, acesta vrea să mențină standardul de comunicare instituțională la nivelul abordar cu ani de zile în urmă. În prezent, are doi copii, nu vrea să renunțe nicio secundă la clipele alături de familie. Se consideră norocos că are sprijinul soției sale și al familiei și așa reușește să facă tot ce își propune profesional.
Pompierii fac mai mult decât să stingă un incendiu. Pentru a optimiza timpul pe care îl au la dispoziție să răspundă la solicitările care le sunt repartizate, să se încadreze în mai puțin de un minut de la momentul alertării, la nivelul județului Bistrița – Năsăud este implementat un sistem de alertare de ultimă generație pentru echipajele ISU Bistrița – Năsăud. Practic, echipajele care trebuie sa intervină la un caz anume, sunt avertizate printr-un sistem de ,,alertă voce” personalizată, pe un anumit tip de situație de urgentă. Și în acest mod se câștigă timp. Și în ,,breasla” pompierilor, timpul înseamnă o șansă în plus în încercarea de a salva o viață.
Încheie cu un apel la responsabilitate: ,,recomandarea noastră este ca în orice momentul al zilei, indiferent de activitatea desfășurată, să adoptăm un comportament preventiv. Să ne gândim câteva secunde înainte să facem ceva dacă pot exista consecințe care ne pot afecta pe noi și pe cei dragi nouă. Anticiparea situațiilor de urgență este cheia siguranței pentru fiecare dintre noi. Și asta o spunem din practica zilnică, din situațiile cu care ne confruntăm zilnic. Practica bate teoria, întotdeauna. Și noi, românii, la teorie suntem cei mai buni.”