Cazurile de copii afectați de ceea ce se mediatizează în mediul online devin realmente tot mai dese, și se transformă într-o problema tot mai mare pe parcursul generațiilor.
În acest context, mai mulți copii din clasele a șasea și a șaptea din județul Bistrița-Năsăud, care activează preponderent pe platforma TikTok, au mărturisit că întâlnesc deseori conținut nepotrivit pe internet. Ei au recunoscut că nu este o aplicație pe care le-ar recomanda-o fraților mai mici, și că sunt afectați psihic de persoane care îi abordează online sub o identitate falsă.
Totodată, o alta problema mare o reprezintă și reticența părinților cu privire la ajutorul specializat pe care îl necesita copilul în altfel de situații. Unii părinți refuză să își ducă copilul la psiholog pe motiv că acesta nu ar avea probleme reale.
Tocmai din aceste motive, s-a înființat Caravana ,,Eroii Internetului” în parteneriat cu Poliția Română, proiect dezvoltat de Google și organizat în România de către Adfaber.
Acest program se axează pe siguranța online și pe riscurile pe care copii le pot întâlni când navighează pe internet, și abordează teme precum phishing, online bullying, impactul amprentei digitale. Proiectul se adresează atât părinților cât și profesorilor și copiilor, pe care îi învață de asemenea să își construiască parole mai puternice.
Astfel, în urma colaborării cu Poliția Română, mai mulți specialiști în prevenirea criminalității au vizitat mai multe școli, pentru a răspândi printre copii un spirit responsabil al navigării pe internet.
,,Eroii Internetului” este un proiect aflat deja la a doua ediție, timp în care peste un milion de elevi au învățat cum să acceseze în siguranța mediul online.
De asemenea, potrivit vizitelor Caravanei Siguranței Online, părinții elevilor nu sunt la curent cu activitatea copiilor din lumea digitală, astfel nu sunt conștienți la pericolele la care sunt expuși copii. Teoria se confirmă astfel în urma unui studiu realizat de Asociația ADFABER, conform căruia 90% dintre elevii intervievați mărturisesc că părinții lor nu știu ce fac copii pe rețelele sociale.
Un alt studiu realizat de aceeași asociație arată că 7 din 10 copii cunosc persoane sau au fost ei înșiși victime ale hărțuirii online, subiect care rămâne unul tabu deoarece în aceste situații, elevii prefera să tacă.
Totuși, elevii recunosc că nimeni nu le-a explicat până acum nimic concret cu privire la pericolele și situațiile reale pe care le întâlnesc în mediul online, iar în acest context, programul ,,Eroii Internetului” este unul de foarte bun augur.