Tot mai des, tinerii din ziua de azi întâmpină diferite probleme, dar abilitățile, modul lor de gândire, realizările și prioritățile acestora ar trebui, și nu glumesc când spun asta, să fie luate în considerare, indiferent de cât de sceptici sunt adulții!
Tinerii sunt viitorul acestei generații, iar oamenii ar trebui să înteleagă acest lucru, exprimându-și interesul sau susținerea pentu planurile și aspirațiile lor.
În acest articol sunt prezentate 5 priorități ale tinerilor din Bistrița-Năsăud, pe care orice alt adolescent ar trebui să le aibe:
1. Alegerea și susținerea unui obiectiv clar
De cele mai multe ori, tinerii preferă să se axeze pe obiective mărețe, dar pentru a ajunge la ele este nevoie de foarte multă muncă, iar pentru asta este nevoie ca atenția lor să se îndrepte spre lucrurile din jur. De obicei, în multe cazuri, acest țel este strâns legat de obținerea unor elemente materiale sau financiare, astfel că, tinerii care își doresc să-și îndeplinească obiectivele muncesc constant și luptă până la reușită!
2. Stabilirea unor pași zilnici
Ești tânăr și esti la varsta la care experimentezi orice, pentru a vedea ce te pasionează, ce te face să te simți productiv, să te simți energizat, să te bucuri de viață, iar pentru asta ai nevoie de pași mici, dar siguri, pentru a ajunge la ceea ce îți dorești. Printre acești mici pași se pot număra alergatul, cititul unei cărți, gătitul sau chiar dansul, pentru a contribui la dezvoltarea ta și la îndeplinirea obiectivelor.
3. Urmarea propriului ritm
Foarte multe persoane se confruntă cu îndeplinirea lucrurilor de dragul celorlalți sau pentru că așa fac ceilalți, iar ce cele mai multe ori, fericirea lor este pusă pe locul doi. Alte persoane lucrează până la miezul nopții, sau până la epuizare, iar de aceea ar trebui să fii sincer cu tine, să îți dai seama care sunt limitele tale și să nu le depășești, încercând să dai dovadă că ești productiv. Nu este nimic greșit în a alege să lucrezi până la ore târzii, însă ar trebui să iei în calcul ideea ca fiecare are un ritm propriu pentru a face unele lucruri, indiferent daca cineva îți spune că trebuie să termini mai repede! De aceea, setează-ți un ritm în care sa îndeplinește obiectivele, încercând să fii mai productiv.
4. Sinceritatea față de oameni
De multe ori îți asumi responsabilități față de cei din jur,încercând să petreci timp cu familia, cu prietenii, dar în același timp să faci progrese în îndeplinirea obiectivelor tale. Echilibrul și sinceritatea față de oameni ar trebui să fie printre primele obiective, sau chiar pași zilnici pentru îndeplinirea obiectivelor, iar mai devreme sau mai tarziu, persoanele din jur vor observa o schimbare!
Timpul este limitat, de aceea nu te aștepta să fii oriunde e nevoie, oricând. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest sens, este să fii sincer cu oamenii din viața ta, chat dacă asta implică uneori să-i refuzi fiindcă ești ocupat cu diferite activități, sau când ești concentrat asupra unor lucruri, sau pur și simplu, nu ai timp. Dacă aceștia înțeleg că nu le poți face pe toate și te vor sprijini, acești prieteni merită să fie în viața ta!
5. Continuarea indeplinirii acelui scop, cu toate că ai eșuat
În cele mai multe situații, ca să ajungi a obiectivul propus,drumul nu va fi ușor, iar mai devreme sau mai târziu, vei eșua, nu o dată, nu de două ori, ci de mai multe ori. Uneori vei fi obosit, descurajat, fără chef de viață, lucru care se poate întâmpla fiecărui tânăr. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți, asta înseamnă că trebuie să continui să încerci până vei reuși, dlsr așa îți vei da seama dacă îți dorești să îndeplinește acel obiectiv!
Fiecare eșec aduce ci sine experiență, experiență care pe viitor îți va fi de folos pentru a nu repeta aceleași greșeli. Accepta eșecul, continuă să faci ceea ce ți-ai propus cu și mai multă energie, creativitate și ambiție, fiindcă ești capabil de lucruri uimitoare!
Deși, uneori, tinerii nu reușesc, din cauza unor impedimente sau persoane care intervin, ei sunt capabili să găsească cele mai bune soluții pentru a trece peste și rămân fixați pe îndeplinirea scopului lor final!
,,Când eram în gimnaziu, credeam și eu că toate lucrurile vin așa, natural, le trăim și nu știm că există, că oportunitățile zboară pe lângă noi, și că în viața nu trebuie să țintesc către niciun scop concret. Pentru mine reprezenta o anume regulă neînțeleasă, o regulă trecută, dar păstrată, fiind acum o formalitate. Mi-am dat seama în schimb, pe parcurs, cât de important este să știi ce drum vrei să parcurgi, și cât de relevante sunt aceste mici decizii, care îți influenţează atâtea aspecte ale existenței. Pentru mine, alegerea și susținerea unui obiectiv clar reprezintă una dintre cele mai importante priorități, pentru că pe drumul inițiatic al vieții te perfecționezi și modelezi pentru scopul final, și trebuie să știi din timp pe ce domeniu să insiști și cum să îți șlefuiești țelurile până devin realitate. Eșecurile te vor motiva mult, mult mai tare decât ai crede, și aici deja intervine un alt lucru căruia îi ofer o mare prioritate, anume ambiția, lipsa de negativism, continuarea îndeplinirii scopului final cu toate că ai întâmpinat nereușite. De aceea, am învățat să am la mine tot timpul un mic chit de supraviețuire în caz de eșec, când te ia așa prin surprindere și crezi ca situația te depășește pe moment. Viața nu ne oferă tot timpul cele mai bune condiții, trebuie să știi cum să gestionezi micile lucruri ,,care fac barca să meargă”. De aceea e important să știi să îți sesizezi și asumi propriile greșeli, dar să nu le lași să te acapere, ci să te formeze pentru ce va fi mai departe, și să îți continui parcursul către succes.” – Chiciudean Antonia, 16 ani, CNAM.
,,Ce aș putea spune mai concis despre alegerea unui obiectiv clar, decât faptul că este un element vital în viața oricărui om care-și dorește succes în viață? Cred că fără acest lucru nu am putea reuși niciodată. Adică, e ca și cum am înota în cerc, într-un ocean, fără să știm spre ce ne îndreptăm. Practic fără rost.
Eu cred că o viață bună necesită o gamă de scopuri bine stabilite și toată munca depusă să fie întru acestea.
Cu toții știm acel momentul când avem un flux de energie, spontaneitate și motivație în care zicem “GATA! De azi încep!”, sau acel moment când eșuăm, dar continuăm până când ne iese. Însă, după o perioada scurtă de timp, începe să devină monoton, ne plictisim și urmează să renunțăm. Nu cred că există persoană pe lumea asta care nu a trecut prin așa ceva.
Ce îi diferențiază pe oamenii de succes față de ceilalți? Faptul că nu renunță, nici chiar după zece, douăzeci de încercări. Deci oamenii aceia au pierdut de mult mai multe ori față de cât au câștigat.
Esențialul este că, odată ce ai greșit, trebuie să îți vezi greșeala, o notezi într-un carnețel și ți-o lipești în frunte, astfel încât să nu o mai repeți. Iar când totul devine monoton, adu-ți aminte pentru ce ai început!” – Ordace Ionuț-Vasile, 17 ani.
,,Sinceritatea față de celălalt este o lege a moralității, până la urmă, o condiție esențială în stabilirea unor contacte nefalsificate.
Sinceritatea autentică – dezvăluirea completă a sinelui în fața celuilalt, este un gest al predării, al înfățișării și al acceptării depline care arată că orgoliul uman chiar are o salvare: recunoscând că suntem niște ființe care greșesc (mult), care caută aprobarea în iertare, în alinare – devenim puri. Deci, necondiționat, liberi. Umani.
Când voit ne găsim vinovați față de seamăn, suntem puși într-o dilemă: încălcarea propriului cod de conduită îl va umili pe celălalt, dar mă va înjosi pe mine, ca persoană. Ce anume este mai grav: deprecierea în fața persoanei respective sau gândul că „eu sunt așa cum mă vede cealaltă” ?
Conform lui Jean-Paul Sartre, filosof existențialist, rușinea reprezintă o aprobare a faptului că „eu sunt așa cum mă vede celălalt”. Dar de fapt, celălalt este proiecția sinelui încărcat cu urmele regretabilului meu, deci proiectând rușinea în celălalt, recunoaștem natura așa ziselor păcate.
Vestea bună e că de aici începe vindecarea. În recunoaștere. Sinceritatea, din acest punct de vedere, înseamnă urcarea pe verticală, care aduce persoana mai aproape de sinele său.
Toate acestea, caută să se petreacă într-un ritm propriu, care depinde în mare parte de temperamentul, respectiv personalitatea fiecăruia.” – Diana, 18 ani
,,Cum stau la capitolul ăsta? SINCER, chiar foarte bine. Eu nu știu să mint și prin urmare, nu îmi place să fac asta. Părinții mei m-au învățat să fiu cât mai corectă față de toți, iar probabil din cauza asta voi avea la un moment dat de suferit, pentru că știm cu toții cum decurg lucrurile în lumea asta. Dar, măcar știu că pot pune capul pe pernă în fiecare seară, împăcată cu gândul că ceea ce fac este bine. Fiți sincer, mai ales față de cei dragi! Odată ce ai călcat pe bec, chiar dacă lipești fiecare bucățica de sticlă la loc, se va vedea că acesta a fost spart, iar aici depinde de fiecare persoană dacă dorește să-l privească la fel cum era înainte.” – Lorena, 18 ani