Casa Argintarului
Casa Argintarului

Pe strada Dornei, Casa Argintarului Bistrița atrage atenția trecătorilor prin fațada frumos renovată, dar mai ales, atrage turiștii dornici să admire o expoziție de pictură.

Ceea ce face și mai interesantă această expoziție de picturi este faptul că, alături de fiecare tablou, există câte o sculptură care să îl reproducă. Astfel, nevăzătorii se pot bucura și ei de arta expusă.

Denumirea acesteia are la bază cele două potire sculptate în arcul ferestrei de la parter. Acestea, în Bistrița medievală, reprezentau simbolul breslei aurarilor.

Iată și un scurt istoric al Casei Argintarului Bistrița:

„•«Casa argintarului» a aparținut unei bresele de bijutieri.

• Prin anii 1560-1563, casa este remodelată de către arhitectul elvețian Petrus Italus de Lugano, care, tot în aceeași perioadă, se ocupă de arhitectura Bisericii Evanghelice din Bistrița.

• Aproape 200 de ani mai târziu, «Casa Argintarului» este afectată de un incendiu puternic, iar în 1939, ea ajunge în pragul demolării. Istoricul Nicolae Iorga îi înțelege valoarea și o salvează.

• După ani, în 2013, «Casa argintarului» este salvată din nou, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Președintele CJBN, Emil Radu Moldovan, își propune ca toate casele de cultură să fie în casă nouă, ia fonduri europene și realizează și obiectivul acesta.“, așa cum relatează Mihaela Ivan într-o postare pe Facebook.

Aici puteți vizita online bijuteria orașului Bistriței.

Sursa foto: Facebook – Ivan A. Mihaela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here