Anul Nou
Anul Nou

E ajunul anului nou, iar tradițiile din moși-strămoși reînvie. In speranța unui an nou calendaristic mai bun, iată câteva obiceiuri care atrag o stare de bine și siguranță.

,,Primiți cu Plugușorul?”

Probabil cel mai cunoscut obicei legat de Ajunul Anului Nou este Plugușorul. Întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, este menit să alunge cea a fost rău și să aducă ceea ce este fast pentru agricultură. La sate, Plugușorul obișnuia să fie extrem de complex, iar alaiurile care mergeau din casă în casă duceau cu ele chiar un plug adevărat. Plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai ușor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor.

Vâscul musai e prezent!

Considerată o plantă sacră, vâscul aduce noroc și sănătate, se spune încă din bătrâni. În mitologia germană, vâscul este considerat o plantă miraculoasă care venea din cer şi nu creştea pe Pământ, fiind un leac ideal pentru fertilitate. De asemenea, cuplurile care se sărută sub această plantă în noaptea dintre ani se spune că vor avea o relaţie trainică şi fericită.

12 luni-12 boabe de strugure

Un obicei spaniol dar şi italian de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an. Fiecare boabă de strugure reprezintă câte o dorinţă pentru fiecare lună a anului următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here