Eliza Adomnică este însoțitor de zbor. Născută și crescută în localitatea Rodna, jud. Bistrița-Năsăud. Eliza s-a mutat în urmă cu 4 ani în Dublin, Irlanda.
La scurt timp după ce a terminat Școala Postliceală Sanitară din Cluj-Napoca, Eliza Adomnică a decis să plece în Dublin unde era și logodnicul acesteia. Pentru a se obișnui în Dublin, a lucrat ca Supervisor într-un restaurant timp de 2 ani, iar mai apoi a început demersurile pentru a profesa ca asistent medical.
Când vine vorba despre ce a motivat-o să aleagă să fie însoțitor de zbor, Eliza susține că niciodată nu a luat în calcul această meserie. Eliza afirmă că mereu a fost o femeia căreia i-au plăcut deciziile spontane, neplanificate. Așadar, în timp ce făcea cursul IELTS pentru a profesa ca asistent medical, a observat că o companie aeriană făcea recrutări. S-a hotărât instant, spunându-și: ,,Ok, de ce nu? Hai să aplic și eu!’‘. A fost la interviu, a fost acceptată, iar de acolo a început aventura Elizei ca însoțitor de zbor. Au urmat 2 luni de training intensiv de dimineața până seara, mult învățat și examene, dar asta nu a descurajat-o.
Cel mai important lucru în meseria de însoțitor de zbor, după spusele Elizei, este să asiguri siguranța și protecția pasagerilor de la bordul avioanelor, și nu numai. Training-ul foarte intensiv pe care orice însoțitor de zbor trebuie să-l treacă cu brio, îl pregătește pentru foarte multe situații de urgență. Totodată, acesta asigură confortul pasagerilor, servindu-le mâncare și băutură pe toată durata zborului.
Eliza Adomnică susține că nu ar putea spune că a întâmpinat mari dificultăți, dar nu i-a fost nici atât de ușor, mai ales în timpul training-ului. A trebuit să învețe foarte mult, mai ales pentru faptul că totul a fost în limba engleză.
Aceasta afirmă că pe plan personal, gradul de dificultate pe care îl aduce această carieră este determinat de compania la care lucrezi și programul. Eliza spune că a fost foarte norocoasă că a primit Dublin ca bază, pentru că locuia deja acolo, chiar foarte aproape de aeroport. Programul Elizei este de câte 3 zile libere în care poate face ce își propune, iar în fiecare seară ajunge acasă.
Eliza Adomnică ne dezvăluie atât avantajele, cât și dezavantajele acestui job. Avantajele ar fi: salariul poate fi unul destul de motivant (bineînțeles și pentru că ești expus la anumite riscuri), ai beneficii cum ar fi reduceri la biletele de avion (pentru tine și familie), iar un alt plus în această meserie îl constituie faptul că în fiecare zi cunoști persoane și culturi diferite. Cel mai mare dezavantaj este oboseala, deoarece este diferit să lucrezi la 10.000 m altitudine, sistemul tău imunitar devine sensibil. Job-ul în aviație nu este unul ușor, dar este frumos.
După părerea Elizei, un însoțitor de zbor trebuie neapărat să vorbească fluent limba engleză și să fie o persoană extrem de punctuală, deoarece în aviație fiecare minut contează. Trebuie să aibă un aspect fizic plăcut, să fie o persoană proactivă și sociabilă. Constituie un avantaj experiența în ospitalitate și/sau customer service.
Eliza îi sfătuiește pe cei care doresc cu adevărat să lucreze în aviație să fie atenți la momentul în care aplică pentru o companie anume, deoarece, cele mai mari șanse le au în momentul în care se fac recrutări. În acest fel, compania respectivă o să-ți asigure training-ul, cât și un contract de muncă atunci când ai trecut cu succes de examene. Nu vă descurajați dacă nu reușiți din prima, continuați să încercați. Merită efortul!
Eliza susține că se gândește la prezent, încearcă să se bucure de fiecare zbor și de tot ce a realizat până acum, cu suportul familiei și a logodnicului său, fiind recunoscătoare pentru că îi are alături la fiecare pas. În viitorul apropiat, Eliza spune că cel mai probabil va fi tot în Dublin. Își dorește să se dezvolte cât mai mult pe plan profesional.