Măști
Măști

Din toamnă, când va reîncepe anul școlar, elevilor, cât și cadrelor didactice, nu le vor fi asigurate măști, conform edupedu.ro

„Așa s-au gândit guvernanții. Bănuiesc că pur și simplu nu există fonduri suficiente pentru așa ceva. Din ce am discutat cu foști colegi, nu mi se pare ca este o problemă extremă. Profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel” a declarat Klaus Iohannis.

În legătură cu deschiderea școlilor, președintele țării a mai precizat câteva lucruri în ceea ce privește responsabilizarea părinților pentru sănătatea copiilor:

Fiecare țară are normele proprii. Mă voi referi la cele care vor fi valabile în România. Responsabilitatea este partajată între părinți, școală, alte autorități. Fiecare cu partea lui. Nu cred că este util să căutăm din capul locului o cale pentru a învinovăți pe cineva penal, nu rezolvăm absolut nimic. Ceea ce doresc este să se desfășoare școala în condiții sigure, bune, copiii să meargă, să învețe, să se întâlnească cu alți copii și până la urmă pentru asta lucrăm cu toții și pentru asta facem regulamentele”

Revenind la capitolul măști, Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că doar unii elevi vor putea beneficia de măști gratuite:

,,Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”.

De asemenea, și Ludovic Orban a fost întrebat despre disponibilitatea măștilor pentru elevi și profesori, iar acesta a amintit de faptul că guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, prin care a alocat 175 de milioane euro pentru achiziții de echipamente electronice și sanitare, inclusiv măști, iar responsibilitatea pentru aceste achiziții le revine autorităților locale și unităților de învățământ.

Pentru a asigura buna începere a anului școlar, Guvernul va deconta cheltuielile autorităților locale și ale unităților școlare, însă  ,,prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile”. Chiar dacă ,,nu pot fi luate măști pentru toți copiii”, premierul a reluat ceea ce a afirmat viceprimarul: ,,evident că trebuie să existe niște măști suplimentare”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here