Începând cu data de 7 decembrie 2020, aplicația CityHealth este la dispoziția bistrițenilor.

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că aplicația CityHealth va fi și la dispoziția bistrițenilor. Aplicația se poate instala atât pe sisteme de operare iOS cât și pe Android.

„Așa cum am promis în campania electorală, și anume faptul că până la sfârșitul anului vom pune la dispoziția bistrițenilor un instrument digital pentru a putea comunica mai bine – noi ca și primărie dar și bistrițenii cu noi, cu instituția primăriei – de luni, din 7 decembrie, punem la dispoziția cetățenilor o platformă digitală prin care aceștia vor fi consultați cu privire la toate proiectele pe care Primăria Bistrița le va derula, fie că vorbim de proiecte de investiții, culturale, sociale, educaționale sau de orice altă natură. Această aplicație are deja un istoric, este folosită în orașe și municipii importante din țară. Amintesc de Cluj-Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Pitești.

Platforma digitală pune la dispoziția utilizatorilor trei module.

Cu modulul de consultare publică a cetățenilor vom da posibilitatea fiecărui cetățean, căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă în comunitate, să se exprime. Cetățenii vor putea răspunde la sondajele inițate de către primărie prin intermediul acestei aplicații mobile. Informația va veni pe aplicație, iar răspunsurile vor fi date tot prin intermediul aplicației.

De asemenea, această aplicație pune la dispoziția bistrițenilor și un modul de bugetare participativă. Am spus în campania electorală că o parte din bugetul municipiului Bistrița va merge către cetățeni. Oamenii vor spune ce proiecte consideră că sunt importante pentru Bistrița, va fi o sesiune de vot, se va stabili un clasament și în limita unei sume pe care o vom pune la dispoziție, proiectele vor fi transpuse în realitate.

De asemenea, avem și un modul de raportare a problemelor în timp real, de comunicare cu cetățenii, pe care îl apreciez ca foarte bun. Din momentul în care un bistrițean a descărcat și instalat aplicația pe telefonul mobil, acesta are opțiunea de a se înregistra cu o adresă de e-mail și parolă sau direct cu contul de Facebook, iar după selectarea municipiului Bistrița acesta va putea trimite instant raportări legate de orice probleme din oraș care afectează cetățenii, evident.

Reprezentanții administrației vor vedea despre ce este vorba și vor răspunde cât se poate de repede, răspunsul fiind afișat direct pe telefonul mobil al persoanei care a semnalat respectiva problemă fără a fi nevoie de trimiterea unei înștiințări prin poștă sau de deplasarea cetățeanului la primărie. Cetățenii pot fi puși la curent cu statusul sesizării lor sau al sesizărilor – când a ajuns la primărie, ce acțiuni s-au făcut pentru rezolvarea ei și care este cursul și finalizarea sesizării făcute.

De asemenea, reprezentanții administrației publice vor putea informa cetățenii în timp real cu privire la evenimente, acțiuni sau situații de interes public.

De acum, comunicarea dintre primărie și cetățeni să se facă mai bine folosind inclusiv această platformă digitală și sper că oamenii vor aprecia această ofertă pe care noi o facem. Cred că vor interacționa cu noi. Bineînțeles că este nevoie și de puțin timp pentru ca amplitudinea relațiilor pe o platformă digitală să ajungă la nivelul pe care ni-l dorim. Important este că îi dăm drumul, important este că avem această deschidere și important este că în comunitatea bistrițeană există, din punctul nostru de vedere, foarte mulți oameni care așteaptă această formulă și care vor răspunde favorabil.

Vreau să îi asigur pe bistrițeni că digitalizarea, informatizarea, este o prioritate. Vom face pași importanți pe această linie, pași concreți și în acest context vă spun că un nou site al Primăriei municipiului Bistrița este pe cale să se realizeze și cel mai târziu până la data de 1 martie 2021 Primăria municipiului Bistrița va avea un site nou, cu o altă interfață, mult mai modernă, mai complexă, mai fiabilă, pentru ca bistrițenii să poată să interacționeze ușor cu instituția primăriei.

De asemenea, serviciile din primărie, acțiunile din primărie vor trece printr-un proces de digitalizare. Avem oameni în primărie care au experiență în domeniul IT pentru că discutăm, totuși, despre oameni care obligatoriu trebuie să aibă competențe digitale. Informațiile vor ajunge la un grup de lucru. Ele vor fi sortate și direcționate către oameni care au competențe specifice în Primăria municipiului Bistrița. Respectivii oameni vor formula răspunsuri care, ulterior, vor ajunge la cei care au făcut sesizarea. Este un proces altminteri destul de simplu: în spatele acestei aplicații va fi multă muncă.

Eu cred că această aplicație – ca și aplicațiile care vor veni în viitor, pentru că nu intenționăm să ne oprim aici – vor fi folosite de către cetățeni în măsura în care vor afla că aceste aplicații există”, a precizat primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Prin intermediul aplicației CityHealth cetățenii pot raporta și indica pe hartă probleme cu care se confruntă: o groapă în asfalt, o clădire a cărei fațadă pune în pericol trecătorii, o bancă vandalizată în parc, gunoaie depozitate în mod necorespunzător, un semafor defect, lucrări nesemnalizate, deșeuri, poluare fonică sau congestie în trafic. Totodată, cetățenii vor putea fi informați prin notificări trimise de către Primărie cu privire la evenimente din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here