Noul an școlar începe cu toți elevii în bănci pe 14 septembrie. Cu toate acestea, există posibilitatea unui scenariu roșu, care impune desfășurarea tuturor orelor în mediul online.
Care sunt dezavantajele școlii online?
●Folosirea în exces a tehnologiei nu aduce niciun plus educației, sau chiar îi dăunează.
Lectura pe suport digital este mai lentă și consumă mai multe resurse mentale decât cea pe hârtie, face mai dificil procesul de reamintire ulterioară a textului și conferă o înţelegere mai slabă a textelor.
●Elevii care au primit computere personale petrec mai mult timp jucându-se, accesând rețele de socializare sau alte forme de divertisment digital.
Copiii sunt copii și oricât de mult și-ar dori să fie atenți la ore, ispita de a accesa alte platforme este mare. Și până la urmă îi înțelegem: ce e mai bine decât să te joci?
Astfel, elevii participă la lecții fără a se înregistra niciun efect pozitiv asupra unui set de rezultate educaționale ca note, rezultate la teste, credite obținute sau prezență.
●Relațiile interumane nu se pot construi la distanță.
Școala este destinată să fie o comunitate vie, un mediu de natură să stimuleze competiția sănătoasă între copii. Educaţia nu înseamnă doar informaţie, ci şi emoție, dialog și construirea unei relații interpersonale pedagog-elev. Asemenea relații nu se pot transmite la distanță.
Prin natura sa, mediul online este ideal pentru comunicarea în scop de schimb de informaţii. Comunicarea exclusiv online cu pedagogii și colegii de școală distruge capacitatea de socializare și stabilirea relațiilor între persoane.
●Afectarea sănătății fizice și psihice.
Prin obligarea elevului să stea mai multe ore zilnic cu ochii în ecranul computerului sau al tabletei, copilului îi este afectată sănătatea, în special cea a ochilor. Timpul de expunere la ecran nu trebuie să depășească 60 de minute zilnic, până la 12 ani, respectiv 120 de minute zilnic, după 12 ani. Depășirea acestor durate duce la suprasolicitarea digitală a ochilor (sindromul privitului la calculator).
De asemenea, cauzează epuizare şi ineficienţă în învăţarea efectivă, întrucât computerul, ca și televizorul, constituie un important factor de stres pentru creierul uman: ecranul inhibă activitatea emisferei stângi, a cortexului prefrontal și slăbește comunicarea interemisferică.
●Încălcarea egalității de șanse
Prin sistemul on-line de „învățare” se săvârșește o discriminare: mulți copii, în special în mediul rural, nu au acces la internet; în multe familii sunt mai mulți copii și prin urmare ar trebui dispozitive pentru fiecare, precum și camere distincte de lucru pentru ca fiecare copil să își desfășoare adecvat activitatea, ceea ce este irealizabil în mod practic.
Ce părere au elevii bistrițeni despre școala online? Le convine „învățatul de acasă”?
„Știți cum se zice, nu? Apreciază ceea ce ai până nu pierzi. Cam așa s-a întâmplat cu majoritatea elevilor pe timpul pandemiei. Toți și-ar fi dorit să stea până și la cele mai plictisitoare ore, doar să fie la școală, alături de restul colegilor, să facă glume, să râdă împreună și să creeze astfel amintiri despre care vor vorbi peste ani. Știam că ne va aștepta o asemenea nenorocire și că ar trebui să ne bucurăm din plin de fiecare moment? Bineînțeles că nu, și sper că asta a fost o lecție pentru majoritatea oamenilor. Fă mereu ceea ce simți. Și acum revenind la școală, normal că îmi doresc ca ultimul an de liceu să fie memorabil, chiar dacă va fi unul greu. Dar vreau ca el să se desfășoare că până la începutul lui martie, să fiu alături de colegii mei, să discut cu profesorii, pentru că la CNAM nu te poți plânge de prietenia cu care te abordează majoritatea cadrelor didactice. Întâlnirile de pe Meet sau Zoom nu vor înlocui niciodata vibe-ul din sala de clasă. Tocmai de aceea, școala online nu prezintă pentru mine foarte multe beneficii. Mi-am facut temele de fiecare dată la timp, am intrat la cursurile online, deci m-am ținut de treabă și în condițiile date, însă lecțiile nu pot fi înțelese la fel ca înainte. Ceea ce aș dori totuși să se păstreze sunt materialele didactice încărcate pe Classroom. În acest fel nu vom mai irosi atâta hârtie și nu vom mai purta după noi manuale vechi de nu știu câte generații, cu lecții schimbate ulterior sau incomplete.” -Lorena Doris, elevă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”
„Consider că școala acasă nu a fost cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o, dar a avut și niște părți pozitive.
Nu a fost foarte complicat să învăț de pe un monitor, însă mi-a lipsit mult «energia» care se degaja prin prezența fizică, la cursuri. În afara faptului că am reușit să îmi organizez mai bine timpul acasă, orele online nu au avut un efect excelent fiindcă eram mult mai obosită, psihic, din cauza calculatorului, lucru care la școală era diferit pentru că există o altfel de interacțiune, atât între colegi, cât și între elev și profesor.“
„Inevitabilul se întâmplă. Școala online, această utopie a anului 2020, a fost un lucru neașteptat, un fapt care nu a făcut decât să confirme din nou lipsurile sistemului. Am putea da vina unii pe alții, dar cel mai probabil fără vreun rezultat. Atât elevii, cât și profesorii au recunoscut efortul, oboseala, pe alocuri inutilitatea acestei struțo-cămile. Consider că școala online nu ar putea funcționa vreodată la parametri normali, intrucât interacțiunea umană e indispensabilă; (fără să mai pomenesc de alte impedimente specifice mediilor defavorizate). Și ar fi inevitabil de trist să nu realizăm realitatea.“- Maria Mureșan, elevă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”
„Orele online m-au ajutat foarte mult mai ales din punctul de vedere al programului meu zilnic, pentru că au fost puține și scurte. La cel puțin două discipline m-am pregătit mai bine și am înțeles mai ușor lecțiile predate în mediul online decât la școală, pentru că am avut suficient timp la dispoziție, am lucrat într-un mediu liniștit si familiar. Totodată, pot spune că m-am pregătit mai bine la disciplinele care mă interesau în mod special, fără să le neglijez pe celelalte, deoarece temele au fost puține și nu luau mult timp. Școala online mi se pare mult mai practică, pentru că timpul de 6-7 ore pe zi alocat cursurilor îl pot valorifica mai bine și îmi fac singură programul.“ -elevă a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”
„Adaptarea la noile condiții de învățate a fost de departe mult mai ușoară pentru noi elevii, decât pentru profesori. Doar unii au reușit să găsească metode inovative care să ne atragă, dar toți și-au dat interesul pentru ca informația sa ajungă cât mai clar la noi.“ -elevă a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”
„Cu scepticism, lipsă de interes sau chiar entuziasm, majoritatea elevilor au testat seriozitatea și rezistența unei astfel metode de a continua cursurile. Există multe tipuri de elevi, dar nu sunt aici ca să pun etichete cuiva, ci să aclam că, pentru mine, școala online a fost o experiență plină, poate chiar mai solicitantă decât mediul normal în care învățasem în anii trecuți.
Am displăcut enorm lipsa de interes a unor profesori. Și mi-a displăcut și mai mult faptul că acești profesori, aparent neinteresați, s-au pus pe treabă doar după avertismentul ministrului. Dacă profesorul meu nu are proprie inițiativă, cum ar trebui să învăț de bunăvoie?
Volumul de teme pe care le primeam era ireal: făceam într-o zi cât faceam într-o săptămână normală de școală, trebuia să depun efort în a transcrie lecția, a o înțelege și studia, ca mai apoi să îmi fac tema corect.
Atunci a fost prima dată când mi-am dat seama că pacea inițială s-a transformat în stres și presiune cotidiană.
Nu mă simțeam la școală și nici nu puteam numi ceea ce făceam «școală».“ -Andrei Bontaș, elev a Colegiului Național ” Andrei Mureșanu”