Dacă vă era dor de atmosfera de acum sute de ani a burgului Bistrița aveți un motiv de bucurie. În curând vă vor încânta concerte de muzică veche, expoziții de pictură de inspirație săsească, ateliere și târg de meșteșuguri vii, dansuri din perioada de glorie a cetății.

Festivalul de arte vechi este un proiect inițiat de Asociația Culturală Bistrița Medievală și finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Bistrița.

Proiectul își propune să valorifice, în mod inteligent, resursele culturale materiale și imateriale ale cetății Bistriței, contribuind la dezvoltarea ei sustenabilă.

În perioada 6-8 august 2021 publicul larg se va putea delecta cu 3 concerte de muzică veche avându-i ca protagoniști pe Nicolae Szekely la lăuta renascentistă, archlute și chitara barocă, Norbert Töttösy în cadrul concertului de inaugurare al sistemului pneumatic proaspăt renovate și extinse al orgii Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime Bistrița, recitalul grupului Huniai Cantores ce va avea loc la foișorul din Parcul Municipal, iar grupul de dansuri Nosa va anima centrul vechi al Bistriței.

Cu sprijinul partenerului Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, artistul plastic Silvia Țogorean va vernisa, în data de 6 august, o expoziție personală de pictură tradițională săsească la Casa Argintarului și vă invită la ateliere de creație, iar pe toată perioada festivalului, 6-8 august, pe Pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura târgul de meșteșuguri vii.

Programul festivalului poate fi accesat on-line pe https://bistritamedievala.ro/, caietul de program al fiecărui recital în parte urmând a fi disponibil la aceeași adresă începând cu data de 2 august.

Evenimentele vor putea fi urmărite live sau înregistrate și pe pagina de Facebook al evenimentului https://www.facebook.com/artevechibistritamedievala/.

Pentru recitalurile Nicolae Szekely și Norbert Töttösy, pentru vernisajul expoziției și atelierele de pictură ale Silviei Țogorean, numărul de locuri este limitat. Prin urmare, vă rugăm să aveți amabilitatea de a vă înscrie, până la data de 3 august, prin e-mail mailto:bistritamedievala@gmail.com sau numărul de WhatsApp 0775168321.

Proiect cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2021.

  • Organizator: Asociația Culturală Bistrița Medievală
  • Parteneri: Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Parohia Romano-Catolică, Asociația POV21
  • Sponsori: Show Division, Atelierul de print, Bella Design, XSU iBusiness Design

De menționat este faptul că participanții la evenimente vor fi obligați să respecte măsurile în vigoare privind prevenirea răspândirii Covid-19.

Programul Festivalului de arte vechi

  • Vineri, 6 august

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița Str. Dornei nr. 5

– Ora 17.00 Vernisaj pictură tradițională săsească – Silvia Țogorean

– Ora 19.00 Recital Nicolae Szekely – lăută renascentistă, arhilăută, chitară barocă

  • Sâmbătă, 7 august

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița Str. Dornei nr. 5

– Ora 10.00 Ateliere de creație Pietonalul Liviu Rebreanu

– Ora 16.00 Dansuri medievale cu grupul Nosa Biserica Romano-Catolică Str. Gheorghe Șinchai nr. 26

– Ora 17.00 Norbert Töttösy – recital de orgă, inaugurarea orgii proaspăt renovate și extinse

  • Duminică, 8 august

Parcul central – Foișor

– Ora 16.00 Dansuri medievale cu grupul Nosa

– Ora 17.00 Recital Huniadi Cantores – muzică medievală, renascentistă și tradițională

Pe toată perioada festivalului, 6-8 august, pe pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura Târgul de meșteșuguri Produs în Bistrița-Năsăud.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here