Dracula
Dracula

Personajul Dracula, din romanul cu același nume, a apărut la sfârsitul secolului al XIX-lea, scris de irlandezul Bram Stoker.

Dracula este un conte transilvan, stăpân peste un castel ridicat pe vârful unei stânci înalte, de unde străjuie valea râului prin Principatul Transilvaniei!

Singurul castel din Transilvania care corespunde descrierilor este Castelul Bran din Bistrița-Năsăud!

Contele este deseori asemuit cu Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul din Principatul Valahia. Conform romanului lui Bram Stoker, Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde scrierilor, iar toată lumea îl consideră ca fiind Castelul lui Dracula. În capitolul 2 din romanul „Dracula“, în ziua de 5 mai, autorul descrie castelul ca fiind construit pe marginea unei „prăpastii brăzdate când şi când de crăpături profunde – un hău străbătut de fire argintii, de râuri traversând pădurile prin defileuri adânci“.

Dracula – aşa cum este el perceput astăzi, mitic, fioros, însetat de sânge – derivă din porecla pusă lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, pe care istoricii vremii îl descriu ca un despot nemilos şi însetat de sânge.

Faimosul mit al lui Dracula se datorează influenţei legendelor şi credinţelor populare transilvane despre stafii şi vampiri.

Contele Dracula este un vampir în vârstă de secole, un nobil transilvan care locuieste în ruinele unui castel situat undeva în Munţii Carpaţi. Se spune că acest conte ar fi studiat Magia Neagră la Academia Scholomance din Munţii Carpaţi. În satele învecinate Branului, și nu numai, se spune că există spirite malefice, stafii sau steregoi (o variantă a cuvântului strigoi), adică oameni vii, care ziua duc o viaţă normală, iar la venirea nopţii, în timp ce dormeau, spiritul le părăsește  trupurile pentru a bântui de la miezul nopţii şi până la primul cântat de cocoş.

„Nemorşii (strigoii, vampirii) suferă de blestemul nemuririi“ și „traverseză vremurile înmulţind numărul de victime, răspândind răul în lume“.

Miturile cu strigoi şi duhuri care bântuie hotarele învecinate Branului fac parte din mitologia populară, care sunt povestite din moși strămoși!

Într-una dintre legende, Vlad Ţepeş a plecat la luptă lasându-și soţia, Elisabeta, singură în castel, însă turcii voiau să-l cucerească, motiv pentru care regina se sinucide. Întors din bătălie, Vlad Ţepeş îşi găseşte soţia într-o baltă de sânge. Sfâșiat de durere, acesta îl huleşte pe Dumnezeu, astfel că îşi vinde sufletul Diavolului în schimbul nemuririi.

O altă legendă care cutreieră plaiurile județului Bistrița-Năsăud, și nu numai, spune că transformarea lui Vlad Ţepeş în temutul Conte Dracula, însetat de sânge și plin de tiranie, se datorează faptului că, potrivit obiceiurilor din acea perioadă, învingătorul unei lupte îşi potolea setea cu sângele celor învinşi.

Dracula

Turistul care poposește la Castelul Contelui Dracula se poate relaxa în pensiuni special pregătite pentru cei ce vor să privească răsăritul şi apusul soarelui. Cei care doresc să poposească peste noapte trebuie să aibă asupra lor un cățel de usturoi, ca atunci când Contele Dracula își face simțită prezența, forţa vampirului să se topească la fel ca ceara în fața focului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here