Anul 2023 a adus noi provocări și oportunități pentru purtătorul de cuvânt Crina Maria Sârb, care trebuie să fie pregătit să facă față oricărei situații. Acesta este un rol important în comunicarea instituției de poliție cu publicul, iar îndeplinirea acestei misiuni poate aduce multe satisfacții, dar și momente dificile. Dar, cu perseverență, profesionalism și dedicație, orice provocare poate fi înfruntată cu succes.
Care este parcursul dumneavoastră profesional?
Sunt absolventă a Colegiului Național ”George Coșbuc” din Năsăud, profil pedagogic, specializarea învățător-educat, promoția 1998-2003; Absolvent a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, promoția 2003-2005; Am absolvit în anul 2009 cursurile Facultății de Drept, din cadrul Universității Hyperion București, licențiată în drept penal. În anul 2019, în urma unui concurs, am intrat în corpul ofițerilor.
Din anul 2005 și până în prezent sunt polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud; în perioada 2005-2012 am fost tehnician criminalist în cadrul Serviciului Criminalistic, iar din anul 2012 și până în prezent lucrez în cadrul serviciului Cabinet, unde am ocupat inițial funcția de asistent relații publice, iar din anul 2016 sunt purtătorul de cuvânt al IPJ BN.
M-am specializat continuu, atât la Criminalistic, cât și pe Relații Publice, unde am participat la diverse cursuri de specializare.
Sunt căsătorită din anul 2006 și am două fetițe de 15 și 8 ani.
În momentul în care ați intrat în poliție v-ați gândit că v-ar place să ocupați funcția de purtător de cuvânt?
Nu, nicio secundă, la începutul cariei mele nu exista funcția de purtător de cuvânt, iar atribuțiile pe această linie erau îndeplinite de un polițist din cadrul Serviciului Cabinet.
Este dificil ca femeie sa faceți parte din sistemul MAI? Recomandați acest loc de muncă și altor femei?
Nimic nu este dificil atât timp cât îți place ceea ce faci și mie mi-a plăcut întotdeauna această meserie. Am avut norocul să fac parte și din echipe în care am fost mereu sprijinită de colegi, iar faptul că sunt femeie nu a fost niciodată un impediment. Recomandarea mea ar fi să ne urmăm visele, să găsim locul unde muncim cu plăcere și să nu ne mulțumim niciodată cu puțin. Nimic nu este imposibil!
Care sunt provocările zilnice ca purtător de cuvânt?
Provocările zilnice sunt repede și bine; să sprijin cât de mult pot jurnaliștii, să ofer informații verificate cât de repede, să comunic eficient cu polițiștii și să pun în valoare munca pe care o fac cât de bine se poate.
Care este satisfacția funcției?
Faptul că putem pune în evidență munca colegilor care, nu de puține ori, presupune multe ore de investigații și acțiuni cu grad mare de pericol; aplicarea legii, satisfacția faptului că ai fost de ajutor în multe cazuri;
De când a început anul 2023 au fost înregistrate multe accidente rutiere în județul BN. Care este părerea dumneavoastră în legătură cu situația asta și cum puteți argumenta? Ați gândit un plan pentru a preveni această situație?
Situația privind accidentele rutiere este gestionată de Serviciul Rutier – în general nu pot emite opinii proprii cu privire la munca de poliție. Pot să verific câte accidente au fost înregistrate anul acesta, cauze și prevenție
De la începutul anului și până astăzi, 9 februarie, au fost înregistrate 56 de accidente rutiere, soldate cu rănirea unor persoane. Cauzele generatoare de accidente rutiere grave în perioada menționată sunt:
1. Nerespectarea regimului legal de viteză;
2. Neatenția în conducere;
3. Traversarea neregulamentară a pietonilor;
Prevenirea accidentelor rutiere și combaterea principalelor cauze generatoare este o preocupare constantă a tuturor polițiștilor care au atribuții pe linie rutieră.
(VITEZĂ ȘI PIETIONI) Zilnic, sunt desfășurate acțiuni de monitorizare a traficului rutier, în care sunt folosite autospeciale dotate cu aparate radar, pistolul Trucam, aparate etilotest și Drugtest. Scopul acestora este depistarea celor care încalcă legislația rutieră și conștientizarea consecințelor extrem de grave cauzate de nerespectarea regulilor de circulație.
(NEATENȚIA) Cauza nr. 1 a neatenției este folosirea telefonului mobil la volan; în cadrul acțiunilor de depistare a celor care încalcă această regulă au fost dăruite, celor care nu aveau mașini dotate cu sisteme hands free căști wireless.
Care a fost cea mai frumoasă amintire a dumneavoastră ca purtător de cuvânt?
Frumoasă și plină de o încărcătură emoțională aparte… în luna martie 2022 am fost detașată în vama Siret, unde, în colaborare cu reprezentanți ai tuturor structurilor M.A.I. am acordat sprijin pe comunicare, am participat la acțiuni umanitare, de prevenire a traficului de persoane și multe altele
De când ocupați funcția de purtător de cuvânt? Ce au însemnat anii ăștia pentru dumneavoastră și ce ați învățat din experiențe?
Începând cu anul 2012 și până în prezent lucrez în cadrul serviciului Cabinet, unde am ocupat inițial funcția de asistent relații publice, iar din anul 2016 sunt purtătorul de cuvânt al IPJ BN.
Cu ce pasiune/hobby vă ocupati timpul liber?
Deocamdată nu prea dispun de timp liber, iar în afara serviciului, îmi petrec timpul liber cu familia, activități cu copiii. Îmi place extrem de mult să călătoresc, să cunosc locuri noi, să interacționez cu oameni, culturi, obiceiuri diferite. Îmi place să citesc și mă preocupă în mod deosebit orice ține de istorie (cărți, filme, locuri).