Ziua Imnului Național

„Deșteaptă-te române” a fost intonat astăzi în orașul Imnului Național, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Piața Centrală, la statuia poetului Andrei Mureșanu, cel care a scris compus versurile imnului.

„În fiecare an, la 29 iulie, marcăm unul din simbolurile cele mai importante ale României, Imnul Național, prilej cu care, Instituția Prefectului, împreună cu Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” și cu sprijinul celorlalte autorități au organizat o ceremonie militară și religioasă în fața statuii poetului Andrei Mureșanu din municipiu.
Prefectul Stelian Dolha și subprefectul Lorand Toth au reprezentat Instituția Prefectului la acest eveniment dedicat tuturor celor care trăiesc românește.

Muzica militară a interpretat melodia Imnului Național alături de Bogdan Berbecar, care a intonat din suflet versurile care azi tremură cu emoție pe buzele tuturor românilor.
Evenimentul s-a încheiat cu retragerea prin defilarea celor trei plutoane de militari prezente”, a transmis Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

„Deșteaptă-te române! Simbolul unității noastre naționale, Imnul „Deșteaptă-te române”, sub semnul căruia poporul nostru a trăit bucurii, victorii, dar și cele mai grele momente din istorie, este sărbătorit astăzi. Din orașul poetului Andrei Mureșanu, cel care a reușit să pună pe hârtie esența poporului nostru în 11 strofe, cu o emoție ce a străbătut timpul, vă doresc „La mulți ani, în unitate!” După 173 de ani, versurile sale continuă să fie un manifest, o obligație istorică la unitate, la armonie, dar și la lupta pentru a face bine, pentru a crește România. Cinste Imnului Național, României și tuturor românilor!”, a transmis și Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, uniformă militară şi în aer liber

„Astăzi am celebrat Ziua Imnului Național, ca aducere aminte a datei la care, în anul 1848, pentru prima oară s-a intonat „Deşteaptă-te române!”, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Sunt deja 23 de ani de când bistrițenii au un motiv în plus de bucurie la sărbătoarea legală a zilei de 29 iulie: poemul patriotic „Un răsunet”, care e la o originea imnului naţional al României, pe o melodie culeasă de Anton Pann, este scris de concitadinul nostru Andrei Mureşanu. De aceea, la statuia părintelui imnului a fost locul cel mai potrivit să ne reunim cu toții astăzi, la un ceremonial militar-religios.

Imnul „Deşteaptă-te române!” e considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Patriotismul nu trebuie să devină un subiect tabu sau o stare de weekend și nu este contraindicat la modernitate. După atâtea opreliști și dificultăți, în ceasul acesta ne regăsim mai deșteptați, mai uniți sub tricolor și cu imnul în suflete, ca un răsunet. La mulți ani, români!”, este mesajul primarului Ioan Turc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here