Marți, 13 iulie, s-au reunit reprezentanți ai autorităților publice locale din județul Bistrița-Năsăud la Jelna, comuna Budacu de Jos. Aceștia au discutat despre provocările aduse de schimbările climatice la nivel local și despre modalitățile în care oportunitățile de finanțare oferite de Uniunea Europeană pot contribui la identificarea de soluții în conformitate cu nevoile de dezvoltare ale comunităților. Evenimentul a fost organizat de Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România.

La eveniment au participat și Cornel Ban, profesor în cadrul Copenhagen Business School, și experții EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud.

Criza climatică afectează negativ recolta agricolă, biodiversitatea și viața cotidiană a fiecărui om. Din această cauză, Comisia Europeană face eforturi pentru a sprijini Statele Membre și comunitățile locale.

Tema discuției a vizat combaterea schimbărilor climatice și maximizarea șanselor de obținere a finanțărilor europene de către autoritățile publice locale prin includerea în proiectele viitoare a componentelor „verzi”, care să contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Verde European.

Printre recomandările care vizează anticiparea tendințelor la nivel european se numără și încurajarea utilizării bicicletelor, integrarea energiei solare și a altor tipuri de energie verde în proiectele de renovare a clădirilor vechi, încurarea agriculturii tradiționale/bio.

Reprezentanții autorităților locale au propus măsuri de sprijin în domeniile reîmpăduririlor, valorificării energetice a deșeurilor și a resurselor tradiționale locale, elaborării documentației necesare pentru obținerea finanțărilor și implementarea proiectelor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here