Există multe sfaturi și informații pe care le poți primii din partea unui medic ginecolog. Orice reținere ați avea, cel mai bine este să discutați cu un medic ginecolog atunci când simțiți că ceva nu este în regulă. Domnul doctor ginecolog Mureșan Cristian ne oferă informații importante, pe care ar trebui să le știe orice doamnă și domnișoară.
Domnul doctor ginecolog Mureșan Cristian ne oferă, în prima parte, informații despre un test foarte important, pe care femeile ar trebui să îl facă și anume, testul Papanicolau. Acest test este nedureros, constând în recoltarea cu o periuță a unor celule de la suprafața colului. Practic, după spusele Domnul doctor Mureșan, medicul ginecolog introduce această periuță intravaginal și atinge cu ea suprafața cervixului. Există un minim disconfort, dar nu putem vorbi despre ceva dureros.
Domnul doctor Cristian afirmă că, testul Papanicolau ar trebui făcut începand cu vârsta de 21 de ani. Dacă o pacientă își începe viața intimă mai devreme, spre exemplu la 17 ani, se recomandă ca aceasta să facă testul Papanicolau după doi ani, adică la 19 ani. Testul Papanicolau poate să descopere niște modificări la nivelul colului care preced apariția cancerului. Astfel, pacienta poate afla dacă are niște leziuni care în lipsa tratamentului conduc la apariția cancerului.
Testul Papanicolau este o modalitatea de a descoperii problemele în faza incipientă, astfel încât acestea să fie tratate înainte de a se ajunge în faza de cancer. Domnul ginecolog Mureșan susține că, tratamentul pentru cancerul de col uterin depinde de faza în care este descoperit. Evident că în stadiul IV, cel mai grav, în care există metastaze (adică situația în care cancerul s-a răspandit în tot corpul), șansele de vindecare sunt extrem de mici, însa dacă cancerul este descoperit în faze incipiente, rata de supraviețuir poate fi de peste 90%. În funcție de stadiu, tratamentul poate implica intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie.
La Clinica Sanovil se fac cu succes intervenții chirurgicale pentru tratamentul cancerului de col!
Când vine vorba despre metodele de contracepție, Domnul doctor Cristian Mureșan spune că, în România, sunt 3 metode de contracepție. Prima metodă este contracepția de barieră, adică prezervativul. Ar trebui să fie și alegerea tinerelor fete, întrucât are avantajul că protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și poate fi folosit ocazional. Pentru femeile cu un partener stabil se poate alege varianta de anticoncepționale orale (pilule). Pentru pacientele care au avut în trecut o naștere, se poate merge pe varianta de sterilet.
Alegerea metodei de contracepție se face ținând cont de mai mulți factori, astfel că ar fi ideal ca pacienta să consulte medicul pentru a face alegerea potrivită!
Pot exista întrebări privind pilulele contraceptive. Cea mai des întâlnită întrebare este dacă aceste pilule afectează fertilitatea unei femei. Domnul doctor Mureșan afirmă că, pilulele contraceptive NU afectează fertilitatea. O femeie poate rămâne însărcinată de îndată ce întrerupe administrarea de pastile contraceptive. Dacă contraceptivele sunt luate la recomandarea medicului, care face o evaluare preliminară prescrierii acestora, șansele să apară complicații sunt minime.
Unele femei consideră că, pentru a rămâne însărcinate trebuie să faci niște pregătiri, însă, Domnul doctor ginecolog Cristian specifică clar că, o femeie sănătoasă nu trebuie să facă pregatiri speciale pentru a rămâne însărcinată. Ar fi ideal dacă ar face o vizită la medicul ginecolog pentru a realiza un examen Papanicolau și o ecografie. Totodată, se recomandă administrarea de acid folic cu 3 luni înainte de a rămâne însarcinată, pentru a preveni anumite malformații ale sistemului nervos la fat.
În cazul viitoarelor mămici există frici pe care le au în timpul sarcinii. După spusele Domnului doctor Mureșan Cristian, prima frică este, defapt, stresul cauzat de întâlnirea cu medicul ginecolog, o persoană nouă, în care viitoarea mamică trebuie să își pună toată încrederea. Această frică este depașită cu ușurință dacă medicul reușește să stabilească un climat de profesionalism și calm în cadrul consultației. Ulterior, rămâne frica referitoare la evoluția sarcinii. Evident că toți viitori părinții își doresc ca totul să fie perfect și au emoții de fiecare dată când merg la ecografie. Celor extrem de anxiosi, Domnul doctor ginecolog Mureșan încearcă să le explice faptul că stresul nu aduce niciun beneficiu sarcinii și că starea de sănătate a fătului nu poate fi influențată în mod pozitiv de stres. Practic, să te stresezi este inutil.
Se poate observa printr-o ecografie dacă fătul prezintă malformații?
Această întrebare este des întâlnită în rândul viitorilor părinți. Domnul doctor Mureșan Cristian ne oferă un răspuns la această întrebare:
,,La nivel mondial , rata generală de detecție a malformațiilor se situează undeva în jurul valorii de aproximativ 65-70 %. Deci indiferent că ecografia se face la Bistrița, la New York sau Tokyo, există riscul ca anumite malformații să nu poată fi detectate înainte de naștere. Multe paciente au impresia că ecografia este o metodă care oferă o precizie diagnostică de 100%, însă din păcate realitatea este alta. În acest moment, prin ecografie putem detecta majoritatea malformațiilor, dar este o certitudine că niciun medic de pe glob NU POATE GARANTA că la naștere copilul va fi ,,perfect”. „
Naștere naturală sau cezariană?
Domnul doctor ginecolog Mureșan afirmă că, pentru o sarcină fiziologică, fără complicații, se recomandă nașterea naturală. Dacă sarcina este cu risc (fat de dimensiuni crescute, probleme cu placenta, fat cu restricție de creștere etc.), se recomandă operația cezariană.
Pentru o sarcină sănătoasă, Domnul doctor ginecolog Mureșan Cristian, le recomandă viitoarelor mămici un stil de viață echilibrat – alimentație diversificată și fără excese, somn suficient, activitate fizică moderată și controale medicale periodice pentru a vă asigura că lucrurile decurg în parametri normali. Totodată, când au o problemă, să ceară sfaturi de la medic și să nu se informeze din surse nesigure, precum forumuri sau alte articole neavizate găsite pe internet.