Ești un donator fidel de sânge sau îți dorești să ajuți oamenii din jurul tău care au nevoie de sânge? Acum ai ocazia perfectă!
Tub integral, alături alături de partenerii de la Schneider Electric, va așteaptă într-un număr cât mai mare la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița! La finalul campaniei de donare de sânge va avea loc o tombolă, premiul fiind 10 biciclete Rockrider MTB ST 1 m00 27.5.
Donează până vineri și intri automat în cursa pentru una din cele 10 biciclete puse la bătaie.
Gavrilă Urs, unul dintre veteranii care donează sânge constant, tocmai a ajuns astăzi, 10 august, la a 40-a oară, donând aproximativ 20 de litri de sânge până în acest moment.
Înainte de donare:
– dimineaţa înainte de donare mâncaţi un corn, un sandwich, o cafea, ceai, lapte;
– dormiţi 6-7 ore, să fiţi odihnit(ă);
– nu consumaţi alcool, grăsimi;
– nu fumaţi înainte de donare;
– femeile vor veni după o săptămână de la ciclul menstrual;
– lăsați interval de 10 zile după ultima zi de tratament în cazul în care ați fost bolnav.
Domnule Gavrilă, în opinia dumneavoastră, de ce ar trebui să se doneze sânge?
Eu donez sânge din multiple motive. Mai întâi, fiindcă salvează vieți și e de neînlocuit ca soluție medicală. Apoi, fiindcă îmi revigorează corpul și organele implicate în regenerarea sângelui. Al treilea motiv pentru mine este o autosugestie: mă bucur că pot dona, când doresc și cât doresc eu, și că nu am de primit, ca urmare a urgențelor medicale. Ca în orice situație în viață, mă bucur că pot da și nu am nevoie să primesc.
Presupun că v-ați gândit mereu ce se întâmplă cu sângele dumneavoastră după donare! Ce gânduri ați avut?
Știu exact ce se întâmplă cu sângele meu după donare! E descompus în 3 componente: plasmă, hemoglobină și celule albe. Fiecare cu rol în diferite afecțiuni sau urgențe medicale. Practic, cu o singură donare poți ajuta 3 oameni simultan.
Cum v-ați simțit în timpul donării?
Dacă respecti indicațiile și mănânci și te hidratezi înainte de donare, nu simți niciun efect nedorit în timpul donării. Doar înțepătura inițială. Probabil că cei ce raportează stări de leșin sau greață fie nu au mâncat înainte, fie sunt mai anemici. Altfel, nu ai niciun inconvenient, nici în timpul și nici după donare.
Aveți la activ 40 de donări de sânge! Ce le sugerați persoanelor să facă înainte și după donare, în cazul în care nu au donat până acum, dar își doresc să o facă?
Eu mănânc consistent înainte și mă asigur că beau de dimineață cel puțin un litru de apă. Asta îmi va restabili rapid tensiunea arterială, va face ca donarea să decurgă mai repede și să nu am stări de disconfort. Și înainte și după e indicată o cafea. După care, fără efort fizic în acea zi. Din ziua următoare, corpul se simte ca nou.
Care credeți că sunt motivele pentru care oamenii nu donează sânge?
Cred că lipsa de informare, ignoranța și gândul că „poate nu o să am nici eu nevoie niciodată de sânge” îi face să fie reticenți. Poate frica nejustificată de ac. Din păcate, inclusiv lipsa de spirit altruist e un motiv major la noi: nu ne gândim la nevoile semenilor noștri și ne mobilizăm doar dacă un apropiat are nevoie. Bine e și așa, decât deloc.
Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care nu au donat sânge până acum?
Mesajul meu pentru cei care nu au donat încă? Regret că am început să donez doar la 26 de ani. Puteam începe și mai repede și făceam și mai mult bine până acum.