E – EMOTIE
R – RELAȚIONARE
A – ARMONIE
S – SOCIABILITATE
M – MULTICULTURALITATE
U – UNIVERSALITATE
S – SUCCES…. într-un cuvânt ERASMUS!

Centrul Scolar de Educație Incluzivă Beclean a participat în perioada 22- 28.01.2023 într-o mobilitate, în Turcia, în cadrul proiectului Erasmus+ intitulat „The key to the strong child”, Social Emoțional Learning!

Prof. Coordonator al proiectului Anica Cîrlejan ne-a povestit experiența din mobilitate:

Fondatorul și coordonatorul proiectului este o școală din Polonia „Publiczna Szkoła Podstawowa” din orașul Strzelce Opolskie, o școală la a cărei invitație am răspuns prezent în acest proiect.
În calitate de coordonator al acestui proiect la nivel de unitate, am avut oportunitatea de a participa alături de alte două colege, prof. Lup Crina și Doros Ana Angela, în prima mobilitate a acestui proiect, mobilitate care a avut loc în Turcia, în minunatul oraș Adana.
Alături de noi au participat și alte grupuri de profesori din Spania, Polonia și Turcia.

Prima mobilitate a proiectului a fost aceea de a forma profesorii în învățarea social-emoțională la clasă, de a transmite mai apoi cele învățate elevilor și, de ce nu, și colegilor din școlile din care provin.
Învățarea social-emoțională este una dintre abilitățile secolului 21, iar în acest sens, proiectul nostru se bazează pe următoarele priorități: „sprijin pentru elevi, conducerea școlii și alte profesii didactice”.

A doua mobilitate va avea loc în Polonia, iar ca activitate planificată sunt Practici SEL în domeniu – “Terapie prin artă”. 

A treia mobilitate se va derula în Spania, acolo unde vom experimenta modul în care învățarea social-emoțională este implementată prin ‘’jocuri digitale’’, iar a patra activitate va avea loc în școala noastră, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă, Beclean, unde vom experimenta implementarea învățării socio-emoțională folosind metoda jocului de rol.
Trecând de la aspectele formale ale învățării, am avut bucuria de a participa alături de oameni minunați la diferite activități nonformale și anume: vizite, plimbări, diferite jocuri, etc.

Capadocia, este unul dintre ținuturile impresionante ale Turciei, este locul în care ținutul stâncos îți încântă privirea și imaginația.
O vizită în Cappadocia te face să uiți că ești pe Pământ. Structuri ciudate apărute din erupții vulcanice, ce arată ca niște ciuperci, turnuri sau orice altceva ți-ai putea imagina, au fost sculptate de eroziunea care a început acum câteva mii de ani și care continuă să schimbe peisajul și în prezent. Mii de locuințe troglodite săpate în stânca moale, ale căror deschideri pot fi văzute, aduc o notă ireală acestei naturi neobișnuite.

Orasele subterane
Este greu de imaginat că acestă regiune aridă adăpostește sute de orașe antice subterane, unele având 8 niveluri, ale căror coridoare înclinate, foarte înguste, făceau dificilă pătrunderea mai multor persoane. Au fost construite de către „hititi” pentru a se proteja de invazii, iar după ce aceștia au dispărut, creștinii le-au adus îmbunătățiri. Anumite camere au devenit lăcașuri de cult.

Gaziantep
Și uite așa, colindând prin Turcia, am ajuns în Gaziantep, care este al șaselea mare oraș al Turciei. Pe lângă turci și kurzi, trăiesc de asemenea și arabi în Gaziantep. Gaziantep este un important centru industrial (industria textilă) și comercial (comerț cu fistic).
Faimosul muzeu Zeugma găzduiește cele mai impunătoare chipuri din mozaic.
După ce am urcat o multitudine de scări de piatră am ajuns la o mică zonă de panoramă de unde se poate privi o parte din orașul Gaziantep.
Gaziantep este, în ultimul timp, o destinație foarte apreciată pentru turismul gastronomic.
Mâncărurile tradiționale, nelipsita cafea turcească și ceaiul de pretutindeni, ne-a încântat cu aromele spefice zonei.

Este cu siguranță o certitudine că astfel de proiecte aduc un plus de valoare tuturor: elevilor, cadrelor didactice și tuturor partenerilor noștri implicați în proiect.
Așteptăm cu nerăbdare următoarele mobilități.
Coordonator proiect,
Prof. Anica Cîrlejan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here