medic de familie

Dr. Moldovan Alina, despre viața sa ca medic de familie

Deși cu toții ne adresăm unui medic de familie, oare conștientizăm cu adevărat rolul acestuia sau ne limităm în a păstra o relație bazată pe nevoia de a obține adeverințe și trimiteri medicale?

Un medic de familie îndeplinește un rol foarte important în sistemul național de sănătate, acordând asistenţă primară la nivel de individ, familie şi comunitate. Tratează și consiliază pacientul, indiferent de starea de sănătate sau boală, este alături de acesta în identificarea afecțiunilor clinice, promovează un stil de viață sănătos și personalizat în funcție de nevoile și posibilitățile fiecărui pacient.

Un astfel de exemplu este Moldovan Alina, unul dintre medicii de familie renumiți în Bistrița. O femeie ambițioasă în adevăratul sens al cuvântului, de o exigență pe măsură, dar totodată un suflet cald și bun, în special în rolul de părinte pe care îl are. Chiar dacă tindem să credem că munca medicilor de familie nu este atât de solicitantă, doamna Doctor Moldovan afirmă că perioada pandemiei a fost la fel de solicitantă pentru ea, asemeni tuturor celorlalți medici și că meseria de medic nu e deloc ușoară, fiind nevoie mereu de sacrificii, atât pe plan familial, cât și profesional.

În puținul timp liber pe care îl are, activitatea ei preferată de recreere este grădinăritul, având o anumită pasiune pentru flori, cât și pentru mare, fiind, după părerea mea, un adevârat suflet exotic, dar și una dintre puținele persoane care știe cum să își ocupe timpul liber într-un mod benefic.

Drumul doamnei Doctor Moldovan în aripa medicinei de familie a început acum mulți ani, la vremea aceea fiind singura variantă posibilă în Bistrița, ținând neapărat să se întoarcă înapoi acasă. De asemenea, vremurile s-au schimbat radical. Aceasta afirmă că medicina nu mai este ce a fost, cel puțin în cazul medicinei de familie, având impresia uneori că și-a consumat cei mai frumoși ani, cei ai tinereții, timpul liber și perioada lungă de studii doar pentru eliberarea unor rețete și bilete de trimitere, reducându-se în timp foarte mult activitatea medicilor de acest fel.

„Devenim din ce în ce mai evident niște umbre ale medicilor care am putea fi.” Afirmă aceasta, sincer dezamăgită de limitele care au fost impuse, tăiându-se astfel aripile a sute de medici. Dragostea și admirația pentru medicină se reduc încet-încet, tocmai din cauza unor indivizi ce impun reguli și protocoale ce limitează medicii care au învățat aproximativ un deceniu, doar pentru a fi așezați la un birou și a elibera hârtii, în timp ce medicul de familie ar trebui să fie în strânsă relație cu pacientul, să fie conștient de starea sa de sănătate atât fizică, cât și mintală.

Rolul medicului de familie în viața noastră

Un medic de familie ar trebui văzut ca un apropiat, un om de mare încredere și de ajutor. De aceea, recomandat ar fi ca atunci când ne simțim bolnavi să mergem prima oară la acesta, pentru a nu se pierde timp și pentru a nu se încărca suplimentar sistemul medical cu consultații și manopere costisitoare. Dacă medicul de familie reușește să construiască acea relație adevărată, apropiată și onestă cu pacientul sau, atunci nu vor exista timpi morți. Medicul de familie este cel care poate să sfătuiască, să trateze și să ajute un pacient în cel mai holistic mod, privindu-l în întreaga complexitate a acestuia, atât la nivel individual, cât și din perspectiva familiei apropiate sau extinse, a profesiei, a locului de muncă, a antecedentelor personale, atât fizice cât și psiho-emoționale ale fiecărui pacient, individual.

„Medicina este o știință vie. Se produc evoluții și modificări de-a dreptul spectaculoase în acest domeniu, într-o permanentă dinamică. Nu ai cum să reziști pe piață serviciilor medicale, aflate într-o veșnică cerere și ofertă, dacă nu ești pus la punct cu noile tehnici de investigare și diagnosticare sau cu noile metode terapeutice.”

Tot mai mulți medici de familie din alte țări apelează la programe online de educare profesională, doamna Doctor Moldovan afirmând că este de acord cu învățatul și pe cale online, doar că depinde de la situație la situație. Nu toată lumea are timpul și resursele necesare participării la un congres sau o conferință în alt oraș sau țară, astfel că învățatul online poate fi mai mult decât benefic în situații ca acestea.

Rolul familiei asupra sănătății noastre

Poate pentru unii sună absurd, dar familia joacă un rol important în păstrarea sănătății unui individ. Familia este elementul esențial din viața unui om, astfel că, pe o scară a importanței, această ocupă primul loc. Și, dacă importanța acesteia este evidentă, atunci sănătatea este și ea influențată maxim de existența acesteia, fiind un mod excelent prin  care să ne păstrăm voia bună și sănătatea.

Un stil de viață sănătos trebuie să aibă bazele puse în viața unei persoane încă de când începe să meargă și să vorbească. Mulți dintre oameni s-au obișnuit comozi, punându-și sănătatea oriunde, doar nu pe primul loc, având nevoie de un „avânt” pentru a face acest lucru, acesta însemnând o problemă de sănătate, care abia mai târziu ne face să conștientizăm că cel mai vital lucru este chiar aceasta.

„Este adevărat că rolul unui medic de familie ar trebui să fie și poate fi mai complex și complet, dar cercul este rotund și ne place să ne învârtim în el, precum niște mici vertebrate care nu pot gândi și așteaptă ca politica sanitară să se trezească. Mai am speranțe, dar șanse nu cred că mai avem!” Afirmă cu dezamăgire doctorul Moldovan Alina.

Astfel, ar trebui să ne considerăm medicul de familie ca un medic „personal”, dată fiind relația pe care ajungem s-o construim în urma contactelor repetate cu acesta de-a lungul timpului, relație bazată pe încredere reciprocă, considerație, respect și corectitudine, acesta putând rezolva peste 80% din problemele medicale curente ale populaţiei.

Nu în ultimul rând, un medic de familie trebuie să fie consilierul, confidentul şi psihoterapeutul pacientului. În societatea de azi, în care omul se simte mai ignorat, mai epuizat şi mai hărţuit ca niciodată, este rolul medicului de familie să aibă grijă nu doar de corpul, ci şi de sufletul bolnavului cu vorbe bune, căldură, psihoterapie. Studii clinice au dovedit că rezultatele obţinute în tratamentul cancerului au fost mai bune la bolnavii care au beneficiat de o susţinere psiho-socială. Așadar, cu toții trebuie să ascultăm și să ne încredem în medicii noștri de familie, beneficiind doar de lucruri pozitive în urma acestor fapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here