La o exploatație de porci domestici  din localitatea Lechința a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană(PPA), astfel că s-a delimitat o zonă de protecție de minim 3 km în jurul focarului. Aceasta zonă de protecție cuprinde și localitatea Vermeș.

Pentru a reduce evoluţia şi extinderea pestei porcine africane, zona de protecție este înconjurată de o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km, care cuprinde mai multe localități.

Centrul Local de Combatere a Bolilor  se va reuni pentru a actualiza și aproba planul de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA.

,,În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 11.05.2021, în vederea actualizării și aprobării „Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”.

Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de minim 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km.

Zona de protecție cuprinde localitătile: Lechința, Vermeș.

Zona de supraveghere: Bidiu, Enciu, Sîniacob, Feleac, Țigău, Chiraleș, Șirioara, Podirei, Chintelnic, Arcalia, Șieu-Măgheruș, Crainimăt, Sărățel, Sărata, Viișoara, Domnești, Herina, Nețeni, Albeștii Bistriței, Galații-Bistriței,Tonciu, Dipșa, Sîngeorzu-Nou, Bungard, Moruț, Matei, Corvinești.

Din zona afectată face parte fondul de vânătoare: Sîniacob, Matei, Albești, Bozieș.

Pentru fondurile de vânătoare rămâne în vigoare planul de măsuri aprobat prin Hotărârea CLCB Nr. 7/22.04.2021.”, transmite Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here