Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud organizează în perioada 5 martie-8 iunie 2021 expoziţia “Draga mamei. Podoabe tradiţionale din Bistriţa-Năsăud”.

Podoabele purtate în trecut sunt elemente componente ale portului popular de ceremonie fiind prezente mai ales în zilele de sărbătoare sau cu prilejul unor evenimente importante din viaţa oamenilor. Ele au mai multe roluri nu doar acela de înfrumuseţare.

În cadrul comunităţii desemnează statutul social, starea civilă, vârsta, sexul. Poartă cu ele simboluri a căror însemnătate era descifrată de fiecare membru al comunităţii. Au şi caracter apotropaic, fiind purtate ca şi talismane pentru a apăra deţinătorul de rău.

Podoabele sunt multicolore, strălucitoare fiind dăruite mai ales cu ocazia evenimentelor fericite din viaţa oamenilor.

Titlul expoziţiei a fost gândit pentru a vă purta în lumea descrisă de Coşbuc, o lume autentică din care noi acum păstrăm mărturii pe care le valorificăm.

„Vă așteptăm așadar să descoperiţi părţi din acele vremuri aflate în colecţiile muzeului nostru.“Draga mamei, fată…Şi el ţi-a adus…La grumaz mărgele,/ Pe deget inele/ Brâu şi-ncingători/Zadie cu flori…” fragment din poezia Draga mamei de George Coşbuc.”, au declarat organizatorii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here