Apa
Apa
Apa are un rol important în organism, acela de a transporta substanțele nutritive importante în organismul uman. Un alt rol al apei este și de a scoate toxinele din organism. Este de-ajuns să pierdem 10% din apa din organismul nostru pentru ca sângele să nu mai poată circula normal.
Deși acest aspect este destul de intuitiv, apa este nu doar extrem de importantă pentru organismul uman – este vitală. Până și noi suntem compuși în proporție de 60 – 70% din apă. Toate alimentele pe care le consumăm conțin apă. Cum adică? Numai fructele și legumele conțin 90% apă, iar alte alimente pe care le trecem de obicei la categoria de produse uscate, precum pâinea sau carnea, conțin aproximativ aceeași cantitate de apă ca cea care exista in compozitia corpului uman. Deci putem spune că suntem înconjurați de apă.
Multe organe importante din corpul nostru conțin o cantitate destul de mare de apă – creierul are într-o proporție de 83%, plămânii 85%, ochii 95% și inima 75%. E de la sine înțeles apa are un rol esențial în funcționarea acestora și dacă ne hidratăm cum trebuie atunci și ele funcționează așa cum trebuie.
Acum că știm de ce apa este atât de importantă în viața noastră, putem să vedem care este rolul acesteia în organismul uman. Un rol destul de important este faptul că apa ajută digestia. Un pahar de apă înainte și după masă poate ajuta la descompunerea mai eficientă a alimentelor. Totodată ajută și la buna funcționare a articulațiilor. Apa este o componentă de bază a lichidului sinovial, responsabil pentru lubrifierea articulațiilor. Astfel dacă vă hidratați cum trebuie șansele de a apărea dureri articulare scad.

Cantitatea recomandata de apă pe zi

Apa
Pahar cu apă
Pentru adulți(de la 19 ani in sus) recomandarea este de aproximativ 3.7L pentru bărbați si 2.7L pentru femei. Aceasta cantitate incluzând lichidele de orice forma ingerate pe parcursul unei zile. Cuprinzând toate alimentele consumate care conțin apa, cum ar fi fructele si legumele. Excluzând alte forme consumate, bărbații ar trebui sa bea 13 pahare cu apa iar femeile 9.
Pentru copii recomandările sunt foarte bine legate de vârsta acestora, astfel ca, fetițele si băiețeii cu vârste intre 4 si 8 ani, ar trebui sa bea cel puțin 5 pahare cu apa pe zi. Pentru cei cu vârste cuprinse intre 9 si 13, cantitatea de lichide creste pana la 7-8 pahare/zi. Ultima categorie de vârsta, incluzând segmentul 14-18 ani, primește recomandarea de 8 pana la 11 pahare/zi.
Acum că a venit perioada caldă este și mai important să te hidratezi corespunzător. Nu ezitați ca în această perioadă să beți chiar mai multă apa decât strictul necesar recomandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here