Ana Adam
Ana Adam

Ana Adam este o bistrițeancă foarte talentată și dedicată meseriei sale.

Este un fotograf profesionist care a studiat fotografia la Cluj și profesează în acest domeniu de foarte mult timp.

Acum 4 ani a deschis un studio foto în Bistrița, Atelierul de imagini este un studio pentru familii, bebeluși, dar nu numai.

În toamna acestui an a deschis un studio și în Năsăud, pentru comunitatea de acolo.

Ana Adam își dorește ca fiecare mămică să aibă un moment memorabil alături de copilul său, la o calitate superioară, profesionistă. Lucru pe care ea este pregătită să-l îndeplinească.

Am stat de vorbă cu Ana și am aflat cum a pornit totul, aflând lucruri minunate.

Vă las să descoperiți mai jos un interviu interesant.

Povestiți-ne când și cum v-ați descoperit pasiunea pentru fotografie.

Bună ziua Gina, și îți mulțumesc că mi-ai oferit ocazia de a spune câteva lucruri despre meseria mea. O întrebare dificilă, pentru că la început mi-a plăcut doar să documentez bucățele din timpul petrecut cu familia mea. Am o arhivă structurată pe luni și ani cu fotografii din viața noastră de familie. Aparatul foto și fotografia în sine a fost pentru mine un mijloc de a păstra în imagini momentele petrecute împreună și evoluția noastră ca familie. Ulterior s-a transformat într-o pasiune și mai apoi într-o meserie.

De ce ați ales în mod special fotografiile pentru nou-născuți, familie?

O să-mi permit să-ți povestesc o întâmplare amuzantă care a fost cumva pentru mine momentul în care am decis să-mi schimb meseria. Era undeva prin 2013, lucram la o bijuterie de aur renumită din orașul nostru și a trebuit să supraveghez un fotograf profesionist care venise să fotografieze bijuteriile de aur din magazin. Omul își aranjase toată aparatura în biroul amenajat ca un mini studio și începuse să facă fotografii. Eu stăteam pe margine și urmăream procesul. Partea amuzantă este că până la final ne-am împrietenit și mi-am permis chiar să-i dau câteva sfaturi despre cum să-și seteze aparatul foto, pentru că bijuteriile nu-s tocmai ușor de fotografiat. Și, din acest motiv, fotograful foarte emoționat, s-a împiedicat de trepied și a răsturnat aparatul, moment în care nu știu nici astăzi cum am reușit să-l prind din zbor și să-l salvez! Avea un aparat foto profesional la care eu doar visam la vremea respectivă.

Și omul exasperat m-a întrebat ,,De ce nu faci tu aceste fotografii pe bani? Observ că te pricepi foarte bine!”. Întrebarea lui nu a fost deloc răutăcioasă, a fost o întrebare firească, încurajatoare!

Atunci am luat cumva decizia să-mi schimb meseria de contabil, însă, lucrurile au durat ceva mai mult până să fotografiez bebelușii nou născuți. Am urmat o școală de fotografie la Cluj și apoi am descoperit fotografia de studio de familie și copii.

De ce am ales în mod special fotografia de nou-născuți?

Hm, sunt două aspecte care, în mod particular sunt compatibile cu ceea ce sunt eu. Unul este aspectul tehnic și procedural pentru că fotografia de nou-născut este o fotografie foarte tehnică, deși nu pare 🙂 și, se împletește foarte bine cu felul meu de a fi, adică foarte răbdătoare, calmă și orientată spre ceilalți. Eu sunt mai degrabă o persoană tehnică decât un artist, am urmat multe cursuri dedicate pentru acest tip de fotografie de studio și am devenit specializată pe această nișă odată cu perfecționarea tehnicilor învățate la cursuri.

Care este principala, sau cea mai des întâlnită problemă pe care o întâmpinați cu bebelușii? Cât de importantă este relația dintre fotograf și părinți?

Eu personal nu am nici o problemă cu bebelușii. Sunt conștientă că fiecare este unic în felul său și nu am așteptări de la ei. Aici recunosc că mă ajută și experiența mea de mamă. Legat de părinți, eu cred că singura relație care contează este raportul de încredere. Sunt foarte conștientă că țin în brațe cel mai de preț suflețel al lor și acest lucru este posibil doar dacă la mijloc este încrederea că știu ceea ce fac, că stăpânesc tehnicile și copilul lor este în siguranță.

Povestiți-ne o întâmplare hazlie din cadrul unei ședințe foto.

Cele mai hazlii momente din studio sunt acele momente în care bebelușul nou-născut este destul de neliniștit sau are colici, nu doarme, și după ce a trecut timpul dedicat ședinței foto îi spun: ,,gata, te duci acasă!” iar, imediat după ce eu am luat decizia de a încheia sedința foto el se oprește brusc din scrâncet și adoarme liniștit! Și, în acest fel continuăm să mai realizăm câteva fotografii cu el așa, adormit, păcălit că va pleca acasă.

Recuzitele pe care le folosiți sunt realizate de dumneavoastră sau le cumpărați?

Recuzita o cumpăr întodeauna de la profesioniștii în acest domeniu, atât din țară cât și din străinătate pentru că sunt meteriale speciale, dedicate bebelușilor. Și, îmi doresc colaboratori locali din comunitatea noastră.

Cât timp durează o ședință foto, dar pregătirea pozelor după ședință?

Tehnic vorbind, o ședință de nou născut durează în medie 1-2 ore. Realitatea este că uneori poate dura mai puțin sau chiar mai mult, în funcție de fiecare bebeluș în parte. În plus, durează pregătirea efectivă pentru ședință, înainte să vină părinții. Eu aloc timpul necesar și întodeauna mă ghidez și în funcție de răbdarea părinților. Ulterior, procesarea fotografiilor necesită la fel de mult timp ca și în ziua ședinței, de cele mai multe ori chiar mai mult, depinde de complexitate.

Care sunt cele mai importante proiecte fotografice pe care le-ați realizat?

Am avut diverse proiecte fotografice încheiate cu mici expoziții foto. Cred că cele mai apropiate de sufletul meu au fost, evenimentul despre încurajarea alăptatului în spații publice care s-a încheiat cu expoziția de fotografie în aer liber, ,,Hrană pentru suflet” și expoziția ,,Elemente de legătură” expusă tot în aer liber, cu ocazia Zilei internaționale a bebelușilor purtați.

Aici ar fi demn de menționat că eu personal am o dorință de a coparticipa cu un proiect fotografic la orice tip de eveniment legat de nou născuți, din păcate în Bistrița avem încă prea puține astfel de evenimente și asta pentru că interesul publicului este scăzut.

Ce sfaturi ați da fotografilor la început de drum?

În primul rând să-și facă forme legale pentru activitatea lor. Apoi, aș menționa că este foarte important să-și plătească licența pentru softurile pe care le folosesc în procesarea fotografiilor.

Și neapărat să-și facă bine calculele de preț, pentru că echipamentele sunt scumpe și au o durată de viață limitată. Disponibilitatea de a lucra ieftin le va produce dureri de cap în momentul în care echipamentele vor trebui înlocuite.

Când ești la început de drum sharp-ul, focusul, procesările și filtrele de culoare sunt elementele cele mai atractive pentru că pot imprima fotografiei un aspect spectaculos, astfel uităm că fotografia de portret este în primul rând despre stare și abia apoi despre aspectele tehnice.

De aceea, înainte de a porni pe acest drum, orice pasionat de fotografie ar trebui să treacă printr-un proces educativ de calitate, să meargă la cursuri specializate, pentru că odată ce el este educat va știi și cum să-și educe clienții care o să-i treacă pragul și o să-i plătească serviciile.

Aș mai menționa aici că observ un dezechilibru în educația fotografilor începători, în sensul că sunt foarte bine pregătiți tehnic, dar au lacune în gestionarea și relația cu clienții, promovarea și etica. Când spun etică, mă refer în special la capacitatea de a livra conform promisiunilor și capacitatea de a refuza clienții care au solicitări peste nivelul lor de pregătire, dotare, sau viteza de livrare.

Ce alte pasiuni aveți pe lângă fotografie?

Atunci când ai o pasiune atât de vastă precum fotografia, să știi că nu prea îți rămâne timp pentru altceva! Sunt zile în care de la studio mă duc acasă și urmăresc diverse cursuri educative din domeniu, exersez diverse tehnici de procesare astfel încât, pe lângă familie și studio îmi umple tot timpul.

Vă mulțumim frumos pentru timpul acordat și mult succes și inspirație pe viitor!

Vă mulțumesc și eu pentru acest interviu, a fost o deosebită plăcere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here