surorile Moroianu
surorile Moroianu

Iubitorii handbalului le cunosc, suflarea sportivă le cunoaște. Fără prea multe introduceri am plăcerea de a prezenta un interviu în exclusivitate pentru POV21 Bistrița-Năsăud din partea Andrei și Ancuțăi Moroianu, două jucătoare excepționale.

Ancuța și Andra a început handbalul la CSS1 Constanța când aveau 10 și 11 ani, sub îndrumarea doamnei profesor Roxana Damian, care le-a arătat amândurora că sunt făcute pentru acest sport, iar acest sport este făcut pentru ele. Iată acum în premieră, surorile Moroianu au ajuns la Bistrița. Andra este în al doilea sezon sub culorile negru-roșii, avându-l ca antrenor pe Horațiu Pașca, iar Ancuța în primul său sezon la Gloria, sub bagheta Mihaelei Evi, în echipa din Divizia A.

Unde ați plecat prima dată de la Constanța și cum v-ați simțit departe de casă?

Ancuța: Am plecat la Mioveni când aveam 17 ani, Andra a ales să meargă la Vâlcea când avea 15. Mie una la început mi-a fost foarte greu, dar cu timpul m-am adaptat și m-am obișnuit cu gândul că așa se face performanța. Am făcut multe sacrificii și doar așa, încetul cu încetul, mi-a fost din ce în ce mai bine.

În primul an abia așteptam să prind câteva zile libere, pentru a vizita familia, acasă. Cred că toate sportivele trec prin momente asemănătoare.

Andra: Eu de mică am vrut să plec departe de casă, să experimentez, să zic așa. Totodată să mă maturizez. A fost frumos, anii de juniorat oricum sunt cei mai frumoși… multe sacrificii, dar totul a meritat într-un sfârșit.

Cum au păstrat surorile Moroianu legătura peste ani, când se aflau la sute de kilometri distanță? Și cum vă simțiți acum, când știți că veți fi împreună la Gloria?

Ancuța: Am păstrat legătura cu sora mea prin intermediul telefonului, ne sunam pe video, povesteam cum suntem, când avem antrenament, ce ni se mai întâmpla… Când aveam liber, mergeam de la Mioveni la Vâlcea, să ne întâlnim.
Andra: A fost o perioadă dificilă să știu că practicăm același sport și totuși să fim în orașe diferite… Ne bucurăm extrem de mult că avem ocazia să fim amândouă și o să profităm la maxim.

Când v-ați întâlnit prima dată pe teren ca adversare?

Andra: Primul nostru meci ca și adversare a fost la Divizie. Eu jucam cu echipa de la Centrul Național de Excelență din Vâlcea, iar Anca juca la Mioveni.

Ce ați simțit când v-ați văzut adversare?

Andra: Sincer, eu am fost destul de supărată și chiar mă frustra situația. Indiferent că voiam să câștige echipa mea, în același timp când cineva îi dădea gol Ancăi eram foarte iritată. Prefer să joc un meci cu miză mare decât să joc un meci contra surorii mele, emoțiile și trăirile nu se compară cu nimic.

Andra, tu ai făcut mai repede pasul în Liga Florilor. Cum te-ai adaptat la viteza, lupta și stresul din meciurile cu miză mare? Ai participat inclusiv în Cupa EHF…

Nu mi-a fost așa greu pe cât am crezut, încerc să mă adaptez repede peste tot și probabil faptul că am venit cu o pregătire bună de la centru și de la Constanța a fost un atu. Meciurile cu miză mare sunt preferatele mele, acolo simt cel mai bine meciul, fiecare secundă și pasă contează, avem și o galerie frumosă. Pot spune că este un plus pentru mine, îmi place foarte mult. Da, Cupa EHF a fost o experiență frumoasă, sunt obișnuită cu meciurile internaționale și știu în mare parte la ce să mă aștept, mă bucur că am avut ocazia să pot juca și sper ca pe viitor să pot repeta experiența, poate chiar mai bine.

Ancuța, cum vezi venirea la Bistrița?

Venirea mea la Bistrița este un pas înainte, în carieră! Am șansa de a evolua la echipa mare, care este un plus pentru cariera mea!

Aveți șansa de a juca împreună?

Ancuța: Da, totul depinde de mine și de ce șanse mi se oferă în a demonstra că pot!

1 COMENTARIU

  1. Bafta multa fetelor ! Abia astept sa va vad… la televizor, cum jucati impreuna, ca la Constanta, oras care nu isi recunoaste valorile, din pacate… bravo Bistrita pentru ca investiti in tineri de perspectiva, sunt sigur ca fetele isi vor face treaba…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here