Gipsy
Gipsy

Renata Maria, cunoscută drept Gipsy, e din București, are 21 de ani și de curând s-a mutat la Cluj. A început să practice dancehall-ul de aproape 6 ani alături de Simona Mereu.

În 2019, a câștigat alături de Major Danger, locul 2 la concursul de dancehall Nitty Gritty de la Roma, iar de-a lungul timpului, a colaborat cu artiști români precum Lora, Antonia, Andra, Shift, Satra Benz, Delia, Connect-R, dar și cu artiști internaționali: Nyanda, Faydee, DJ LastOne sau Pitbull.

La sfârșitul lunii octombrie a avut loc Atelierul de Street Dance VOL 2 la Reborn Dance Studio Bistrița, iar Dora Praleainstructorul de dans al acestei școli , a invitat-o pentru a susține un class de Dancehall Fusion.

Ea ne-a mărturisit că încearcă să aducă oameni care să dezvolte tinerii din școala de dans, fiindcă unii dintre ei care chiar iubesc acest stil.

Cum am văzut postarea pe Facebook, în următoarea secundă am și trimis mesajul de înscriere la curs, pentru că o admir de mult pe Gipsy și mi-am spus că nu pot să ratez șansa asta.

Despre experiența mea la curs

Am învățat un stil nou de dans și m-am simțit super confortabil, pentru că în nicio secundă Gipsy nu a emanat superioritate. La fel cum a zis și ea:

,,Prima mea intenție e să vă dau egalitatea dintre mine și voi. Așa e felul meu și așa îmi place.”

De aici s-a dedus bunul ei simț și modestia de care dă dovadă, pe lângă talentul său înnăscut. Am râs și atmosfera creată a fost chiar faină.

A doua zi după curs, am avut parte de câteva momente în care Dora și Gipsy au fost de acord să îmi impărtășească gândurile lor, aflând detalii despre colaborare, cât și despre experiența Renatei, având în vedere că se află la început de drum, în ceea ce privește predarea cursurilor.

De vorbă cu Dora Pralea

CUM A ÎNCEPUT COLABORAREA?

,,Urmărind-o pe Simona Mereu, o super dansatoare la nivel național, am observat-o pe Gipsy, care se afla sub tutela ei. Mi-a plăcut mult stilul său de a dansa, ținuta și postura.”

De curând, Dora a fost la un battle în Cluj și acolo a interacționat cu Gipsy pentru prima dată:

,,Am fost surprinsa să o vad și m-am dus la ea. Am luat-o în brațe și i-am zis <<Știu că nu mă cunoști, dar vreau să îți spun că mă bucur că ești aici.>>”

Ăla a fost momentul când Renata a simțit vibe-ul super fain al Dorei, mai exact, ,,un vibe de mămică”.

Mai apoi, ziua următoare, Dora a aflat că Renata ține un curs de dans, la care a și participat:

,,Mi-a placut mult, am vazut modul ei de predare. O combinație între, dancehall și hip-hop, un dancehall fusion.”

În cele din urmă, Dora a invitat-o pe Gipsy să susțină și la Reborn Dance Studio din Bistrița un curs de dans.

,,Mi-am dorit să vină la noi în Bistrița să susțină un class, pentru că și la noi la școala de dans avem cursanți ce o urmăresc, fiind foarte încântați de idee. În plus, avem nevoie de cineva care să aduca un altfel de vibe din sud, la noi.”

Ce a impresionat-o cel mai mult a fost felul ei de a fi. O fată modestă, talentată și foarte sociabilă. Totodată, Dora i-a dat și sfaturi de predare, căci la Bistrița, Renata a susținut al treilea curs de până acum.

,,E o fată foarte modestă și sociabilă. Lucrurile se învață în timp, vin natural, atâta timp cât te uiți la oamenii din jur și îi lași pe ei să-ți zică daca vor să mai repeți ori ce nu înțeleg. Înveți să te adaptezi situației, să te pliezi după fiecare grupă de cursanți.”

De vorbă cu Gipsy

CUM A LUAT DECIZIA DE A PREDA?

,,Faptul că am făcut pasul ăsta e pentru că ma chinui de mult timp să creez coregrafii, să scot ce e în capul meu sau ce iese din mine când intru complet în dans.

Efectiv nu există separarea dintre corpul meu și dans. Mi-ar plăcea să o scot atunci când vreau, dar nu pot, mă opresc, mă blochez, mă judec.”

Renata preferă naturalețea mișcărilor, decât cele făcute în fața unei oglinzi, deoarece nu e un lucru confortabil pentru ea. Probabil prin faptul că a început să predea, o va face să se obișnuiască cu această idee.

,,Oglinda mă distorsonează. Dacă îmi vine să fac o mișcare, mă gândesc că: <<Da’ hai că poate arată mai bine altfel.>>. Mă compar, mă gândesc că altul ar face ceva mai bun, mă pierd și nu mai continui să fac ce ar fi natural.”

Imboldul a fost piesa ce i-a spart capu’

,,Am avut multe piese pe care am vrut sa fac o coregrafie, dar voiam tot timpul și mai mult de la mine. Apoi a fost piesa asta a Teyanei Taylor – Killa, care mi-a spart capu’ de cand am auzit-o.”

Gipsy a fost la București, unde un dansator a susținut un curs chiar pe piesa asta, moment în care și-a zis:

,,Îmi place atât de mult și aș vedea ceva dancehall pe asta. Trebuie să fac ceva.”

A început cu doi-trei pași și a tot completat. Nu a fost ceva cursiv, rămânea cu spații goale și le tot umplea. Făcea pașii nu doar acasă, ci oriunde îi venea.

,,Mi se zbârlea pielea pe mine de fiecare dată când auzeam. Am vrut să împart vibe-ul ăsta pe care-l am în mine când o aud și așa m-am gândit să fac un curs.

 

Coregrafia postată pe Instagram

Renata a filmat și un video cu aceasta coregrafie pe piesa Teyanei Taylor-Killa. Deși primul nu a ieșit deloc bine, aceasta a încercat să nu se dezamăgească și să mai filmeze odata.

,,Am trimis-o unei prietene de la București, dansatoare și ea, și a zis <<Wow!>>, apoi i-am mai dat unei prietene, la fel și ea <<Îmi place mult!>>.

Am primit feedback-uri de nu mi-a venit să cred când am postat video-ul. La șase seara am postat și până a doua zi dimineața aveam deja două mii și ceva de view-uri. Mi-au raspuns până și dansatori buni, care m-au felicitat.”

Cum și-a învins depresia

E genul de om care dă detalii și nu le omite, fiindcă alea fac diferența și are grijă ca lumea să înțeleagă corect. Ăsta îi e scopul: să dea un vibe bun și să se deschidă mult mai ușor către dragul ăla de dans, pe care-l are în ea, fiindcă i-a murit în momentul în care a intrat în depresie.

,,Apoi industria m-a omorât complet. Nu îmi doream să mai dansez. Ma și gândeam cum să dansez, și eram <<cum să te gândești cum să dansezi>>?

M-am dus la psiholog și apoi am realizat că doar eu pot să mă ajut pe mine. Și iată, meditez de trei ani. M-a pus pe picioare, ca și cum aș fi luat pastila din Matrix. Odată ce iți deschizi mintea spre ce e real și ce ești tu ca om, se schimbă multe.“

Experiența de la Bistrița

,,Mi-ați dat impresia că v-ați relaxat destul de ușor și m-am simțit primită. Faptul că am văzut că ați ramas o oră extra la curs m-a mirat foarte mult.

Dora s-a comportat mai mult decât exemplar, ca instructor de dans ce reprezintă o școală de dans. E un om frumos în același timp și ma bucur că o aveți. I-am zis de când am văzut-o că are o energie de mămică. O simt ca și pe mama.”

Dora ne-a mărturisit că își dorește să o mai cheme pe Gipsy la Reborn Dance Studio, fapt ce poate fi împlinit, pentru că acum e mai aproape de Bistrița, locuind la Cluj.

De asemenea, Iulya Shake, cât și Rebeca, instructori de dans ai Reborn Dance Studio, au afirmat că: ,,De la Gipsy am învățat să fiu mai calmă și să am răbdare.”

Noi îi urăm mult succes în tot ceea ce urmează să facă, deoarece e o fată talentată și care merită!

She was gipsy, when <<gipsy>> wasn’t cool

 

Coregrafie: Renata Maria

Dansatori: Dora Pralea, Iulya Shake

Filmare: Pralea Adrian

Editare: Dora Pralea

Muzica: Killa Fonic-Vis Lucid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here