Ștefan Sălăgean, directorul școlii din Nușeni, a reușit să impresioneze județul nostru. Fiica sa, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița- Bârgăului, ii calcă pe urme. Ambii au o pasiune pentru Cross, iar acest fapt este răsplătit prin nenumărate premii și medalii.

L-am întrebat pe domnul director dacă dorește să ne dezvăluie câteva dintre secretele succesului său, iar el a acceptat cu amabilitate.

Îmi puteți spune câteva date generale despre Ștefania?    

,,În principal o preocupă școala, face ore suplimentare deși este în vacanță, aleargă, desenează și citește.”

Cum a ajuns fetița să participe la o astfel de competiție?

,,Văzându-ne pe noi participând la concursuri, în 2015 la Alba-Iulia, la vârsta de 3 ani, a alergat 3 km cu mami de mână.”

Cum se antrenează Ștefania?

Tatăl său declară faptul că el este antrenorul fetiței. Îi face un plan de antrenament regulat, minim 8 km pe zi timp de o săptămâna, având pauze regulate. Distanța se mărește de la săptămâna la săptămâna și ajunge treptat la o distanță cât mai mare.

Îmi puteți spune și câteva lucruri și despre ultimele premii câștigate de dumneavoastră?

Printre competițiile câștigate se numără și locul I la  ,, Winter Wolf Race” din Oradea, un concurs de alergat în pădure. Tot la același concurs, a luat locul IV la general. În 3 octombrie a alergat 32 de km la maratonul Petru Rareș Voievod din Galați.

Ce planuri de viitor aveți dumneavoastră? Dar Ștefania?

,,Dacă situația permite, avem în plan participarea la cat mai multe competiții, în cât mai multe zone din țară.”

,,Am învățat geografia pe teren, am vizitat foarte multe zone cu ajutorul concursurilor”, declară Ștefania pentru POV21.

Dacă va continua să participe la concursuri, fetița va fi înscrisă la un club pentru a atinge performanța.

Cât de importantă vedeți mișcarea?

,,Mișcarea este foarte importantă. Sportul este acel ceva care te face să te simți mai bine, te reconectează și te ajută să îți găsești resursele interioare.”

V-a afectat pandemia? Dacă da, cum?

,,Oarecum da, pentru că în 2019 aveam un plan de 40 de concursuri pe an. Acum, planurile s-au dat peste cap și ajung în 2 ani să îmi ating obiectivul. Noi avem șansa de a locui la țară, pe un deal, și avem mult spațiu pentru a ne antrena.”

Ce sfaturi aveți pentru tinerii care se plâng ca i-a afectat pandemia?

,,În măsura posibilităților, cei de la țară nu ar avea de ce să se plângă. Au șansa de a face munci agricole și să facă mișcare prin curte. În schimb, tinerilor de la oraș le sugerez să iasă cât pot de des în natură. Cât încă sunt copii, orice tip de joacă este recomandat. Statul în casă și utilizarea device-urilor nu e un lucru bun: le afectează privirea și devin mult mai sedentari, le va fi greu să facă mișcare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here