Bobotează din 2021. În Portul Tomis, la slujba de Bobotează sunt așteptați un număr de circa 10.000 de persoane, unde va avea loc tradiționala acțiune de aruncare a crucilor în mare, a transmis luni, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Acesta a declarat că „dacă ne ascundem de sărbători înseamnă că vrem să fim biruiți de boală”.

Acesta a mai declarat că Arhiepiscopia și-a desfășurat ca în fiecare an, sărbătoarea Bobotezei, deoarece „sărbătorile trebuie să învingă pandemia”.

„Dacă ne ascundem de sărbători înseamnă că vrem să fim biruiți de boală. Pentru că vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfințeniei, multe raze de sfințenie vor fi mâine și poimâine asupra apei care se sfințește și asupra oamenilor care vin la această sfințire. Tocmai de aceea am pregătit ca în fiecare an Bobotează. Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiți. Le dăm și toate instrucțiunile, invit și Jandarmeria și Poliția să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleași”, a enunțat Arhiepiscopul Tomisului.

 

ÎPS Teodosie a anunțat că în ajunul Bobotezei va începe slujba Sfintei Liturghii, la ora 5.15, la 7.15 preoții vor fi afară la sfințirea apei, pentru ca înainte de ora 8.00 să se poată începe îmbutelierea sticlelor cu aghiasmă, care vor fi date credincioșilor în ziua de 6 ianuarie, de Bobotează.

Slujba Sfintei Liturghii va avea loc în ajunul Bobotezei, ne spune ÎPS Teodosie. La ora 5:15, iar apoi la 7:15 preoții vor sta afară la sfințirea apei pentru ca la 8:00 aceata să poată fi îmbuteliată și dată credincioșilor pe 6 ianuarie în ziua Bobotezei.

Arhiepiscopia a pregătit circa 120.000 de sticle de apă sfințită.

În Ajunul Bobotezei, tot marți, ÎPS-ul va fi la Dunăre, la Hârșova făcând la ora 14:00 sfințirea apei. După Boboteaza din Portul Tomis, ÎPS Teodosie va manifesta la ora 14:45, la Ovidiu, slujba pe noua faleză.

Miercuri de la ora 17:00 se va oficia slujba Vecerniei, la Biserica Sfântul Ioan Botezătoruldin Techirghiol. Aceasta va avea loc la Constanța, joi de la ora 8:30.

„Slujba de Bobotează începe la 8.30 și vom ieși în procesiune la ora 11.00 – 11.15. Vom merge în Portul Tomis. Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toți, toți ne vom lumina la față cu aceste daruri ale Bobotezei și luând apa sfințită se vor lumina și sufletele noastre. Această apă sfințită va combate și bolile și microbii, ne va înfrăți mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoiește și trebuie să ne înfrățim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniți de frică, ci stăpâniți de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede și se roagă nădăjduiește în Dumnezeu, nu pățește nimic. Căci Dumnezeu biruiește și bolile, și pe cel viclean, și dușmănia dintre noi Dumnezeu o biruiește”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

Anul acesta crucile nu vor mai fi aruncate de pe faleza Cazinoului ci în Portul Tomis

Cei care critică persoanele care vin la biserică de sărbători, au primit un cuvânt din partea Înaltului prelat: „Cine nu crede să stea de-o parte, să nu critice, să nu îi oprească pe cei ce cred să își facă sărbătoarea. Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna”. De asemenea, ÎPS Teodosie a mai spus că preoții din Constanța vor merge în casele oamenilor cu Botezul Domnului, singura diferență față de anii trecuți fiind obligativitatea de a purta măști și mănuși.

„Se vor arunca trei cruci cum am stabilit, în numele Sfintei Treimi. Vom arunca trei cruci în Portul Tomis, acolo este ușor, nu este pericol, că la faleză, la Cazinou e mai periculos, apa e mult mai adâncă, valurile sunt mai mari, aici acum e șantier, de aceea am mutat dincolo, când se va termina șantierul ne vom întoarce aici pentru că e mai larg (…) Autoritățile își dau concursul, ne-am sfătuit, nu suntem în tensiune, dimpotrivă, suntem în comunicare, în comuniune”, a mai declarat în cele din urmă Arhiepiscopul Tomisului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here