Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoare închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.

Tradiții
Apa sfințită în această zi se poate bea oricând, în special de către cei bolnavi, pentru că aceștia au șanse mai mari de vindecare. Potrivit tradiției, apa sfințită în această zi îi ajută pe oameni să se umple de Duhul Sfânt și să își vindece suferințele și bolile.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri, iar apoi se spală cu apa sfințită și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri întregul an.

În trecut, oamenii care voiau să ştie dacă și cât vor mai trăi în viitorul apropiat aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc. Dacă găseau pământ pe fundul cănii, însemna că sfârşitul li se va apropia.

Pentru Izvorul Tămăduirii, calendarul popular consemna abțineri de la tors, spălatul rufelor, țesut, deoarece aplana pericolul furtunilor și al grindinei de peste vară. Cu ani în urmă, în această zi, preoții satelor ieșeau cu icoane în câmp, în hotarul satului, la un loc consacrat ani la rând cu o cruce de piatră, unde se desfășura o slujbă pentru ferirea câmpului de secetă și pentru „dezlegarea ploilor”.

Surse text: Mihai Camilar, „Calendarul Popular Bucovinean”, Editura Mușatinii Suceava, 2012, pag. 131.

Material îngrijit de prof.Cristina Bălan, referent muzică, Serviciul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here