Uităm pe zi ce trece tradițiile, atrași fiind de o  lume modernă, pe repede înainte. Însă mai există oameni care nu au dat uitării cele mai frumoase meșteșuguri pe care strămoșii ni le-au lăsat.

În comuna Rodna, ne vom putea întâlni cu o persoană care readuce la viață tradiționalele cămăși, prin mărgele colorate pe care le coase manual. Cu o precizie uimitoare, ia fiecare mărgică cu acul şi o coase pe cămaşă. Numele acesteia este Camelia Cozonac și are 32 de ani, iar prin munca ei, orice om poate ieși de sub anonimat.

Camelia Cozonac

Meseria nu se învață, se fură

Înainte să își descopere pasiunea pentru hainele tradiționale, Camelia a lucrat pe postul de secretară timp de aproximativ 6 ani. Dar în urmă cu 2 ani, aceasta a descoperit ce „opere“ pot ieși din mâinile ei. Totul a pornit de la o bătrânică care i-a arătat tainele acestui mod de a coase când Camelia căuta să se relaxeze făcând ceva util. Fiecare mărgea trebuie cusută manual și nu pe șir sau aplicată. De aici până la prima cămașă făcută de aceasta au mai trecut 5 luni în care Camelia nu a renunțat. Apoi au urmat cele făcute pentru familie și apropiați.

Ocupația Cameliei a fost o revelație pentru toată lumea, mai ales că ea este prima din familia sa care se preocupă cu așa ceva.

 

Modele vechi sunt cele care atrag atenția cu adevărat

Camelia Cozonac

Dacă la început lucra cu doar trei culori de mărgele, acum reușește să facă modele interesante cu aproximativ 30. Cu multă răbdare și migală a reușit să își descopere stilul. A încercat modern, extravagant sau la cotitura dintre cele două, dar a realizat că stilul vechi este cel mai apreciat, chiar și printre tineri.

Camelia Cozonac

O lună pentru o singură cămașă

 

În funcție de modelul ales, lucrul pentru o singură cămașă poate ajunge și la o lună. Ceea ce a observat Camelia de-a lungul acestor doi ani este tendința oameilor spre a avea lucruri cât mai colorate sau încărcate.

Dar acest meșteșug nu necesită doar timp, ci și multe investiții. Pentru un model care se dorește colorat, se poate folosi și o pungă de 400 de mărgele. Fiecare om are gusturile sale, unele putând fi ușor exagerate, dar nimic nu o oprește din a le oferi clienților calitate. În această meserie, mai importante decât banii, sunt mulțumirile oamenilor care se pot mândri cu costumele dorite.

 

Munca de designer se împletește cu cea de mamă

Deși s-ar crede că lucrează de dimineață până seara, Camelia își împarte viața între munca de designer și cea de mamă. O zi normală începe la ora 5 dimineața cu lucrul la cămăși și se încheie în noapte târziu cu aceeași activitate. În restul zilei, are grijă de băiețelul ei, doar când acesta este la grădiniță sau doarme „fură“ timp pentru a lucra la comenzile pe care le are.

Și totuși, cum se fac aceste „opere de artă“?

Pânza pe care se lucrează contează cel mai mult. Pânza de Panama, care este făcute din bumbac, are mici orificii prin care se introducere acul. După modelele dorite de clienți, fiecare culoare este pusă la locul ei pentru a da formă costumului. După ce mărgelele au fost cusute, pânză este spălată. Riscul meseriei: pânza se poate îndesa.

 

„În contextul pandemiei, când nu se mai poate merge la nunți și botezuri, oamenilor le place să îmbrace hainele la biserică. Aici am văzut multe persoane purtându-mi creațiile.“

 

Comenzi din toată țara, dar puține din județ

 

Pentru a-și face munca cât mai cunoscută, Camelia a intrat în cât mai multe grupuri de Facebook pentru sfaturi sau pentru promovare. În acest mod, oameni din toată țara au început să o contacteze indiferent de ora din zi.  E de ajuns ca un singur om să poarte o astfel de cămașă ca să se dea sfoară în țară, iar oamenii să facă comenzi deoarece au văzut la apropiați.

Deși practică această meserie de doi ani, Camelia a avut cele mai multe comenzi din București, Suceava, Târgu Mureș sau din Cluj. Abia acum oamenii din județul Bistrița-Năsăud conștientizează ce comoară se ascunde chiar sub nasul lor.

 

Prețuri și după buzunarul cumpărătorului

 

Înainte de a stabili un preț pentru hainele făcute de ea, Camelia a făcut o scurtă analiză a pieței. Astfel, ea a observat cum, deși anumite doamne muncesc câte 3 sau 4 luni pentru o singură cămașă, nu obțin profit deoarece prețul pus depășește cu mult salariul decent din care o familie trebuie să trăiască. Pentru ca toată lumea să fie fericită la finalul zilei, prețurile costumelor făcute sunt fixate în funcție de modelul dorit de client, fără a crea o pagubă în portofelul acestuia.

Cu siguranță Camelia Cozonac este omul de care aveți nevoie pentru a vă simți unici la un eveniment sau chiar în viața de zi cu zi. Nu haina îl face pe om, dar cu siguranță îi oferă puțină stimă de sine.

 

Camelia reuşeşte, cu succes, să îmbine gustul pentru frumos, cu îndemânarea şi talentul, dând cămăşii, care face parte din portul popular, un statut de vedetă, o imagine care bucură ochiul şi sufletul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here