Personalul medical din spitale va primi bonusuri pentru implicarea în campania de vaccinare împotriva COVID-19, dar și pentru vaccinarea în sine. Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, a anunțat că și medicii de familie vor beneficia de acest bonus.
În proiectul OUG care va fi discutat la următoarea ședință de guvern se propune ca personalul medical din spitale, dar și cel auxiliar sanitar implicat în campania pentru a convinge oamenii să se vaccineze, să beneficieze de o sumă de bani pentru timpul lucrat efectiv, acest bonus fiind aplicat la un tarif orar diferențiat.
Pentru un medic este prevăzută suma de 100 de lei pe oră, cu un bonus pentru medicul coordonator, pentru asistentul medical 50 de lei, iar pentru registrator 25 de lei. Medicii de familie vor beneficia de un tarif de serviciu pentru implicarea acestora în informarea pacienților, programarea la vaccinare, monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse a persoanelor pe lista proprie de asigurați.
Medicii de familie vor primi 30 de lei/serviciu pentru primii 25% din numărul total al asiguraților eligibili pentru vaccinare care sunt înscriși pe propriile liste. Pentru intervalul dintre 25,001%-45% din numărul total al asiguraților eligibili pentru vaccinare în funcție de tipul de vaccin, înscriși pe propriile liste, tariful este de 40 de lei/serviciu, pentru intervalul 45,001%-65% – 50 de lei/serviciu, iar peste 65% al numărului total al asiguraților – 60 de lei/serviciu.
De asemenea, tarifele de serviciu vor fi aplicate și în situația în care medicul de familie administrează vaccinul în propriul cabinet, respectând condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, dar și în cazul în care le sunt acordate servicii persoanelor fără un medic de familie, sau cazurile în care aceste servicii nu sunt oferite de medicul de familie în termen de 20 de zile a fiecărei etape de vaccinare. Tariful pentru programarea vaccinului, monitorizare și raportare reacții adverse este de 15 lei/serviciu, iar vaccinarea în cabinetul propriu al medicului de familie, respectând normele prestabilite, este de 30 de lei/serviciu.
Ministerul Sănătății asigură fondurile necesare pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și a activității de vaccinare de către personalul medical care își desfășoară activitatea în aceste centre din bugetul alocat și pe baza solicitărilor către CNAS.
Acest proiect OUG va fi dezbătut și votat în ședința Guvernului de săptămâna viitoare.
Autor: Asproiu Iulia