Mesajul curajos al lui Florin Bojor în legătură cu greva profesorilor

De luni, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală. Nu mulți au avut curajul de a-și exprima opinia și nemulțumirile în legătură cu situația actuala a învățământului, astfel că Florin Bojor, un cunoscut profesor de religie al Bistriței, a decis să își expună părerea pe rețelele de socializare, primind solidaritate de la cititorii săi.
„În sfârşit, grevă! Am aşteptat ziua asta de la primirea primului salariu în învăţământul românesc în octombrie 2011. Atunci, proaspăt întors de la studii din Barcelona, nu mi-a venit să cred ce mi s-a răspuns la o bancă unde ceream un banal card de credit pentru bilete de avion: „ca profesor nu vă încadraţi. Trebuie să aveţi un salariu mai mare…”. Adică, oriunde în lumea civilizată salariile profesorilor încep de la nivelul mediu pe economie, iar în România eram un amărât. De atunci, au urmat ani în care elevii îmi reproşau: „ne ziceţi mereu să învăţăm, dar uitați-vă la dvs., sunteți profesor și ce salariu mic aveți!” Apoi au urmat ani în care nu-i înțelegeam pe colegii mei cum de nu se revoltă, cum de nu suntem capabili să facem măcar o grevă, cum din farul de lumină al societății am ajuns doar o adunătură. Am fost atât de mâhnit de sindicatele din învățământ, încât m-am retras și din mișcarea sindicală. Nu mi-a venit să cred când am citit că în sfârșit sunt contemporan cu o grevă: greva dascălilor. Mâine e primul pas pentru ca învățământul să redevină lumina poporului roman!” este mesajul transmis de acesta pe rețelele de socializare. 

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here