Fotograful este un om, iar fotografia este o artă!

Pasiunea pentru fotografie este mai mult decât un om, un aparat foto sau un cadru! Toate aceste trei elemente, dacă ar fi separate, nu ar oferi nici satisfacție, nici rezultatele dorite, însă, toate combinate, creează un mod plăcut de relaxare, de viață, de viziune și de artă.

Fotograful ar putea fi considerat ca un ,,pictor de altădată”, încercând să transmită prin fotografie atât frumusețea naturală a peisajelor și a oamenilor, cât și emoțiile pe care le transmit acestea.

,,Era Sâmbătă și îmi doream o Duminică altfel decât acasă. Eram sătul şi de învățat şi de proiecte la master, chiar şi de jocuri. Eram sătul. N-a durat foarte mult timp că un prieten mi-a dat mesaj să ieșim într-o drumeție pe Muntele Heniu.

I-am spus din toată inima <<Da, mă bag!>>. I-am contactat şi pe alți colegi de breaslă, ca să refacem gaşca de altădată, iar apoi am plecat în drumeție a doua zi, din Mijlocenii Bârgăului. Echipamentul a constat în pantaloni de drumeție primăvară-toamnă, nişte pantaloni de trening peste, un tricou sport, o bluză de trening, încă una la fel de subțire, o geacă primăvară-toamnă, căşti de urechi pentru căldură și bocanci. Mi-am luat rucsacul cu mâncare, aparatul foto şi m-am dus apoi să mă întâlnesc cu colega mea ca să prindem trenul spre Mijloceni.

Gavrilă Domide, după ce vizitează unele locuri simte nevoia de a transmite, în stilul său, mai departe emoții, fotografii excepționale și povești! Un bun fotograf trebuie să aibă răbdare, trebuie să ofere o atenţie sporită detaliilor, trebuie să fie perseverent şi nu în ultimul rând, trebuie să fie deschis la critici. Astfel, fotograful va putea evolua.

,,Traseul pe care am mers trecea prin inima unui relief peisagistic extraordinar, ca de basm.
Peste tot vedeai mesteceni cu frunzele aurii, case tradiționale de lemn în câmp, care stăteau să cadă, şi toată Valea Bârgaielor până spre Bistrița, de-a dreptul magic. Dar magia urma să ne surprindă încă o dată mai târziu.”

 

Peisajele creează o perspectivă interesată de frumusețe a fiecărei părți din natură și oferă în același timp o multitudine de sentimente pe care le poți trăi.

Pasiunea pentru fotografie te duce dincolo de nori

,,S-a înnorat puțin, s-a lăsat frigul, iar pestre vreo oră-două de urcare, spre deliciul meu, aveam să dăm de un strat proaspăt de zăpadă, ceea ce m-a încărcat şi mai mult cu energie. Făcusem o pauză de hidratare pe un mic platou din pădure, unde am putut observa cum se forma o mare de nori, iar Munții Țibleş se înălțau falnici peste ea.

O mare de nori s-a profilat sub noi, iar deasupra norilor se înălțau Munții Rodnei şi Munții Țibleşulului. Pe sub nori puteai observa scufundate case şi sate întregi. De-a dreptul magic. S-a lăsat cu multe poze în acel loc. Pasiunea pentru fotografie te duce dincolo de nori.

Ajunşi pe vârf, ne-a cuprins o energie puternică, peisajele erau minunate. Am rugat o persoană, care tocmai ajunsese pe vârf, să ne facă o poză de grup, ca să o avem ca amintire.
A fost o zi nemaipomenită. Am pornit pe traseu cu toamnă, am intrat într-o mare de nori care ne-a scos în iarnă și ne-am simțit deaspra lumii preţ de câteva zeci de minute. Recomand oricui poate face mişcare să facă o drumeție în natură, cât de scurtă, şi cu un echipament adecvat vremii.

 

Cine este de fapt Gavrilă Domide Fătu?

Sunt un om, în primul rând, ca toți ceilalți, un împătimit al sporturilor, pasionat de natură, fotografie şi multe altele. Sunt masterand în an terminal, am aproape 22 de ani, şi am reuşit să-mi îndeplineasc visul de a deveni militar în armata română.
Am devenit aproape independent financiar de banii părinților, am pus la cale o pagină de Facebook prin care îmi promovez locul natal şi două pagini, de instagram şi Facebook, prin care îmi promovez creațiile foto.

Care a fost momentul în care ai descoperit că îți place fotografia?

Pasiunea pentru fotografie a început în primul an de facultate, când am descoperit doi colegi pasionați de drumeții în natură şi fotografie. Văzând ce poze mişto postau în timpul lor liber, parcă mi se făcuse poftă şi săpam tot mai mult după pozele lor superbe. Găsisem mereu mai mult decât căutam şi într-o zi mi-am zis: <<Gata! Vreau şi eu să fac aşa ceva.>>

Ce reprezintă pentru tine fotografia?

În fiecare fotografie se regăseşte o parte din mine.
Fotografia este o creație care are în componență esența mea proprie şi ceea ce observ cu ochiul liber. Deci, cumva un copil care se naşte din lucrul pe care îl am în fața ochilor şi propria viziune, iar tot procesul începe din momentul în care observ ceva ce îmi atrage imaginea vizuală, îmi stârneşte dorința de a poza, de a mă conecta cu acel ceva, îl imortalizez într-un cadru vizual, îi dau viață, iar el se naşte efectiv din momentul în care am terminat de editat poza.

În concluzie, un copil, propriul copil de fapt, căruia îi dau o esență din viața mea şi pe care îl modelez exact cum vreau eu să arate.

Ești militar, dar în același timp ești pasionat de fotografie. Ce planuri de viitor ai?

Pe viitor vreau să promovez la cel mai înalt nivel comunitatea în care m-am născut şi să o transform într-o veritabilă locație turistică.

Care sunt principiile ce te ghidează în viață?

Principiile care mă ghidează în prezent sunt onestitatea, corectitudinea în relațiile cu oamenii și respectul față de aproape şi de propria persoană.

Totdeauna am încercat să rămân onest, să fiu corect, adică să păstrez un echilibru cu persoanele cu care stau de vorbă, astfel încât să fie mulțumită toată lumea. Să-i respect pe cei din jurul meu indiferent de împrejurări, dar în acelaşi timp să mă respect şi pe mine. Aici nu e deloc uşor, dar altfel nu se poate să fii fericit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here