Misiunile pompierilor români
Misiunile pompierilor români

Misiunile pompierilor români trimiși în ajutorul Greciei pentru stingerea incendiilor continuă și în Insula Evia. Grecia este pur și simplu uimită de intervenția acestora în incendiile din țara lor.

Prima intervenție s-a desfășurat pe una dintre cele mai mari insule din tărâmurile elene, iar aceștia s-au descurcat de minune. Românii par să fie extrem de pregătiți și organizați atunci când  vine vorba de stingerea incendiilor și lupta împotriva evenimentelor catastrofale.

Șeful DSU, Raed Arafat, anunța încă de vineri că România a trimis peste 100 de pompieri români în Grecia, pentru a ajuta în stingerea incendiilor mistuitoare. Peste 22 de țări din toată lumea au venit întru ajutorarea țării de la Mediterană.

În cea de-a treia zi, salvatorii au acționat pentru stingerea incendiilor din zona Spathari, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă.

Totodată, similar zilelor trecute, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Încă de la sosirea colegilor noștri în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere.

O situație deosebită a fost întâlnită ieri seară când, la retragerea echipajelor în bază, a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt. Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare.

Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei.

În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore.

Grecii, uimiți de intervenția românilor în stingerea incendiilor

Un site din Grecia explică într-un articol modul de operare al pompierilor români mobilizați să stingă incendiile din insula Evia, după ce au plecat încă de vineri din România în întâmpinarea luptei cu flăcările. Redactorii publicației fimes.gr spun că ceea ce-au făcut pompierii români imediat ce au ajuns la locul intervenției din insula grecească Evia i-a determinat pe localnici să-i privească precum niște extratereștri.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă.

Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația, mai spune presa elenă.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul din Grecia, tradus de ziare.com.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here