Muzeul de Artă
Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi
vă invită la vernisajul expoziției „CAHLE” și la vernisajul expoziției de pictură „Libertatea canarului” autor Cristi Diaconescu, sâmbătă, 15 august, ora 18.

Tema se regăsește în următoarele rânduri:

Focul din vremurile imemoriale apropiat omului, prieten și dușman deopotrivă. A fost adus la un moment dat în casă, protejat cu plăcile de lut arse tot în foc numite cahle. Caldura, starea de bine adunate în grosimi îndestulătoare le-au însoțit mereu de atunci. Am văzut motivele stilizate pretutindeni. Pomul vieții, crucea, soarele, pasărea, cavalerul, cununa, toate celelalte. În prezent a devenit mai degrabă veriga ce leagă timpurile noastre de cele trecute, evocare a stărilor ideale (idealizate),aproape de neînțeles contextului în care ne ducem existența. Cahla azi, în bună parte, și-a pierdut rolul utilitar devenind mai curând sursa de inspirație, expresie a manifestărilor artistice.”

Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi în colaborare cu Galeriile Karo au propus unui număr de 24 de pictori, sculptori și graficieni să interpreteze tema conform viziunii proprii, fără condiționări legate de tehnică, materiale sau orice altceva. Singura restricție cea dată de dimensiuni, lucrări nu mai mari de 40×30 centimetri.

Expun :Expun Eugen Alupopanu, Dragoș Burlacu, Ioan Burlacu, Ilie Boca, Marius Craiță-Mândră, Florina Coulin, Emil Cassian Dumitraș, Maxim Dumitraș, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Bogdan Hojbota, Mirela Iordache, Geanina Ivu, Matei Lăzărescu, Marcel Lupșe, Dumitru Macovei, Christian Paraschiv, Ovidiu Petca, Sorin Purcaru, Luminița Radu, Bianca Rotaru, Mihai Sârbulescu, Constantin Tinteanu.
Curator Constantin Țînteanu.

Au fost aduse din colecții private, dar și din colecția Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud un număr de cahle autentice, vechi de sute de ani pentru o mai bună cuprindere. Ele vor fi expuse de asemenea, cu siguranță dialogului dintre generații, meșter popular – artist contemporan foarte potrivit locului, el însuși dedicat artei comparate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here