Ce este „Necenzurat”?
„Necenzurat” este un program de prevenire a consumului de droguri în școli, bazat pe o abordare ageră și inteligentă a influențelor sociale. Acesta a fost implementat și dezvoltat în cadrul mai multor centre de studiu din șapte state europene: Spania, Grecia, Italia, Suedia, etc.
În România, se desfășoară fără întrerupere începând cu anul 2009, beneficiari fiind peste 60.000 de elevi. Scopul proiectului este „dezvoltarea de abilități de viață, necesare luării unor decizii informate, corecte și responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool și droguri, în rândul elevilor din grupa de vârstă menționată mai sus, cuprinzând trei părți (cunoștințe și atitudini, abilități interpersonale și abilități intrapersonale), divizate în 12 lecții săptămânale (cu structură standard)”.
„Necenzurat” în cadrul Școlii Gimnaziale Spermezeu
Directoarea Școlii, Nistor Adriana conștientizează faptul că elevii trebuie să fie informați despre consumul de droguri, mai ales în aceste vremuri în care acest fapt a devenit atât de des întâlnit și normalizat. Statisticile spun că unul din 10 copii este consumator, existând prea puține școli în care acest fenomen nu a luat amploare. Pentru prevenirea acestui fenomen și menținerii gravitației situației, formatoarea Gina Bontaș a făcut un pas mare, introducând Programul „Necenzurat” în Școala Gimnazială Spermezeu, reușind să implementeze asupra copiilor o noua perspectivă asupra consumului acestor substanțe.
Totodată, drogurile nu înseamnă doar heroina, canabis, care sunt ilegale, dar și alcoolul, cofeina, nicotina, ce sunt legale și asupra cărora ar trebui impus un mult mai mare interes, tot mai mulți copii fiind fumători, băutori de cafea și energizante, substanțele pe care acestea le conțin afectându-le viața zi de zi. Elevii ce au participat la acest program au demonstrat o probabilitate cu 30% mai mică de a fuma țigări (zilnic), de a consuma băuturi alcoolice și o probabilitate cu 23% mai mică de a utiliza canabis, față de elevii participanți la alte programe.
Program de instruire bazat pe abilități sociale
Agenția Națională Antidrog subliniază că „cele mai recente cercetări au arătat faptul că, pentru cei mai mulți adolescenți, consumul de droguri este parte a unui stil de viață. Acest fapt demonstrează existența unei importante influențe sociale asupra consumului de tutun, alcool sau alte droguri. Noile forme de prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilități sociale, unde comportamentele sociale sunt introduse și exersate, ajutând astfel la creșterea rezistenței în fața presiunii unui grup social, la îndemnul de a consuma droguri. Astfel, proiectul încorporează activități care se axează pe: gândirea critică, luarea deciziilor, conștientizare, rezolvarea de probleme, gândirea creativă, comunicarea eficientă, empatia, gestionarea emoțiilor și a stresului, credințele normative, cunoașterea efectelor diferitelor substanțe etc.
Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice și resurse de care au nevoie pentru a rezista influențelor sociale, de a înțelege corect cunoștințele despre droguri și efectele lor asupra sănătății individuale și colective.
A fost un succes acest proiect pentru Școala Gimnazială Spermezeu. S-a format o echipă între formatoare, conducerea școlii, elevi și părinți, toți au avut același scop.