Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa precizează că, în condițiile de încălzire a vremii, formațiunile de gheață existente pe râuri se vor diminua și este posibil să genereze creșteri de niveluri pe anumite sectoare ale cursurilor de apă.

Prognoza meteorologică prevede încălzirea vremii în zilele următoare, aceasta devenind mai caldă decât normalul termic al perioadei. Totodată, sunt prognozate izolat precipitații predominant lichide.

Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud monitorizează evoluția fenomenelor de iarnă, debitele și nivelurile cursurilor de apă, volumul de apă din acumularea Colibița și asigură fluxul informațional între instituțiile responsabile.

Recomandăm populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă.

Totodată, atenționăm cetățenii asupra riscurilor la care se expun practicând pescuitul la copcă și sporturile pe apa îngheţată.

De asemenea, toți deținătorii de poduri și podețe trebuie să mențină curate secțiunile de scurgere a apelor.

În momentul actual, pe cursurile de apă din judeţul Bistrița-Năsăud se înregistrează următoarele fenomene de iarnă: pod de gheață cu ochiuri pe râurile: Leșu la stația hidrometrică Leșu, Meleș la stația hidrometrică Beclean și Dipșa la stația hidrometrică Chiraleș;
pod de gheață întrerupt pe râul Bistrița la stația hidrometrică Mița; gheață la mal pe râurile: Someșul Mare la stațiile hidrometrice Valea Mare, Rodna, Nepos și Beclean, Cormaia la stația hidrometrică Sângeorz Băi, Ilva la stația hidrometrică Poiana Ilvei, Telcișor la stația hidrometrică Telciu, Sălăuța la stațiile hidrometrice Romuli și Salva, Țibleș la stația hidrometrică Mocod, Șieu la stația hidrometrică Șintereag și Ilisua la stația hidrometrică Cristeștii Ciceului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

Credit foto: Andreea Reman, hidrolog în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here