bistrițean
bistrițean

Alin Salvan este un bistrițean care în urma cu doi ani s-a hotărât să plece în Londra. Locul unde s-a și stabilit împreună cu familia.

Alin a întâlnit oameni și oameni acolo, iar acum de când cu pandemia și-a dat seama cât de mult i-au afectat pe englezi închiderea pub-urilor. Locul unde englezii își petrec timpul liber și se distrează.

Acesta și-a spus părerea referitoare la modul cum englezii își petrec timpul liber.

„Cea mai neagră zi din istoria recentă a Marii Britanii a fost 24 martie 2020, când s-au închis toate puburile. Cea mai fericită a fost 4 iulie, nu pentru că e ziua Americii, ci pentru că, ați ghicit, s-au redeschis puburile.

În perioada în care nimeni nu a putut să pună piciorul într-un pub, am văzut cei mai mulți englezi triști. Și nu glumesc deloc. Mai aveau un pic și jeleau pe străzi. Când treceau prin fața câte unui pub cu zăvoarele puse, se opreau pioși, aproape scăpau o lacrimă, băleau discret și apoi treceau mai departe cu capetele în jos. Depresie generală. Mai bine le măreau taxele decât să le închidă spațiile de recreere.

Începând de vineri în jurul prânzului, cam tot ce mișcă și respiră în Londra, s-a aciuat deja într-un pub sau pur și simplu în afara lui. Orice viețuitoare pibedă născută și crescută pe insulă duhnește deja a bere, vorbește de trei ori mai tare și mai mult ca de obicei și se clatină progresiv, pe măsură ce pint-urile își dau obștescul sfârșit pe gâtlejul însetat.

Distracția continuă tot weekend-ul iar dacă vrei să bei o bere, stai la coadă. Nu glumesc, la ăștia fiecare weekend e sărbătoare națională.

Un englez veritabil nu își poate imagina viața fără pub și weekend-ul fără mahmureală. Nu bei, nu exiști.

Nu vă grăbiți să îi judecați. Voi ați văzut ce climă nenorocită e în țara asta? Dacă nu plouă, bate vântul. Dacă nu plouă și nu bate vântul, e frig. Foarte rar e cald de nu poți să respiri. Uneori, în aceeași zi îți e frig, mori de cald, te bate vântul și te uzi până la piele de la câte o ploaie năpraznică. Toate condițiile sunt întrunite pentru a-ți petrece timpul cu o bere în față. Pur și simplu, nu ai altceva de făcut. Degeaba Marea Britanie e înconjurată de apă, de obicei e prea frig să înoți. Vreo două săptămâni pe an ai vreme decentă de plajă, în rest mai bine te duci în Spania. Munții sunt toți în Scoția și nu prea-ți vine să faci drumeții, că faci pe tine de frig. Așa că nu-ți rămâne decât să bei. E sport național, mai bine îi lași fără fotbal și rugby decât să le iei berea din față.

Și hai să vă mai spun o chestie. Ăstora chiar le stă bine să fie bețivi de weekend. Cu mici excepții, sunt civilizați. Da, urlă pe străzi și în tren în drum spre casă sau spre următorul pub. Sigur, gagicile sfârșesc aproape dezbrăcate după al zecelea pahar iar pe câte una o mai apucă somnul pe stradă. Uneori, le vezi că se așează pe vine în centrul Londrei și fac pipi pe câte o mașină, precum câinii. Dar nu se isterizează nimeni iar puținii englezii treji la ora aia, zâmbesc amuzați.

Cei care critică și nu privesc cu ochi buni toată atmosfera asta sunt, de obicei, străinii. Printre ei, cei mai vehemenți sunt românii. Da, tocmai noi care atunci când ne îmbătăm ne luăm la bătaie nevestele iar în zone defavorizate ca Vasluiul, scoatem șuriul și ne înjunghiem rudele și vecinii.

Mă amuză atunci când aud câte un român povestind cu superioritate despre cât de depravați și alcoolici sunt englezii. Da bă, dar ăștia chiar se simt bine când se fac praf în weekend. E modul lor de a scăpa de stresul unei săptămâni de muncă. Cântă, dansează, chiuie și sparg pahare, fără să i se pară cuiva că se întâmplă ceva anormal. Luni, se întorc la muncă iar cei mai mulți dintre ei nu mai pun gura pe băutură până vinerea viitoare.

Încercați într-o sâmbătă seara să vă amestecați printre ei în orice pub din țara asta. O să vedeți că până și la felul în care se bea mai avem mult de învățat.”, a scris Alin Salvan pe pagina lui de facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here