În România poți să găsești un lăcaș de cult în fiecare cartier, fiind de 50 de ori mai numeroase decât spitalele. Acest lucru reiese și din faptul că urbanizarea nu este dezvoltată complet, iar 99.8% din populație este afiliată religios.

Datorită măsurilor de prevenție împotriva virusului, distanțarea socială a devenit un factor care stă împotriva desfășurării activităților religioase. Majoritatea persoanelor care frecventează lăcașurile de cult au o vârstă înaintată, fiind expuse la un risc mai ridicat de  contaminare. O soluție ar fi impunerea unui anumit număr de persoane care să asiste la slujbă, iar purtarea măștii să fie obligatorie în interiorul bisericilor. Însa, teoriile conspiraționiste legate de măștile de protecție devin din ce în ce mai populare și ajung să fie crezute de două din trei persoane cu vârsta înaintată. Dar… de ce? Un studiu a arătat că oamenii în vârstă au trăit în perioada comunistă, când versiunile oficiale erau deseori false: erau manipulări și foarte multe zvonuri circulau în paralel. Acești oameni s-ar putea să nu aibă așa de multă încredere în stat și în experți.

Și atunci? Ce-i de făcut? În opinia mea, o biserică nu se poate compara cu un centru comercial. Nevoile spirituale sunt opuse celor materiale, dar oamenii au nevoie de ambele pentru a stabili un echilibru. Cea mai bună metodă, care este deja utilizată, este transmiterea slujbelor religioase în direct pe rețelele de socializare. Acest procedeu folosit are un feedback pozitiv.

În concluzie, slujba e la un click distanță, la fel ca și cumpărăturile online. Ușurând viața cetățenilor și evitând aglomerațiile, cel mai bine este ca lăcașurile de cult să rămână închise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here