Fiecare consiliu din cadrul facultăților a ales un mod de abordare a anului universitar, și anume: online sau hibrid.
Aceste reguli bineînțeles că pot fi mai mult sau mai puțin plăcute pentru fiecare, așa că am rugat bistrițenii care sunt studenți la Cluj să ne împărtășească părerile lor despre noul an universitar:
,,Chiar dacă situația actuală este una care a creat controversă în rândul tuturor, nu pot să nu fiu recunoscătoare pentru situația în care mă aflu. Adică acum încep anul 2 de facultate, mai exact specializarea Publicitate din cadrul FSPAC, UBB.
Spun situație favorabilă pentru că am dat bacalaureatul în condiții normale și cel puțin jumătate de an, m-am bucurat și de viața de studentă. Am început cu recunoștință, pentru că așa aleg eu să privesc lucrurile pentru a nu exista frustrare inutilă pe acest subiect.
Bineînțeles că nu m-a bucurat vestea continuității cursurilor în mediul online. Cumva, viața de student te responsabilizează, iar la acest proces complex nu contribuie doar cursurile și profesorii, deși există un alt randament și o altă bucurie de a învăța în momentul în care te afli într-o sală de curs sau de seminar.
Viața de student mai înseamnă drămuirea banilor, organizarea, responsabilitatea ta pentru tine și alegerile care vor urma. Poate ai impresia că dacă ai scăpat de părinți poți să faci show-uri și destrăbălări până pici în cap, acum că ești pe cont propriu. Dar oare se întâmplă asta?
Cumva, cred că după ce trece marea euforie a momentului, realizezi că vii acasă la ore rezonabile, nu pentru că te stresează părinții ci pentru că vrei să ajungi dimineață la facultate sau la job. Bine, eu am plecat de acasă aproximativ când am împlinit 15 ani, de aia n-a venit studenția cu cine știe ce premise de libertate.
Cu toate acestea, studenția e despre emoție. Despre oamenii pe care-i întâlnești. Despre cluburi, despre cum termini cursurile și iei autobuzul spre jobul pe care îl iubești. E despre pachetele primite de acasă și despre toate drumurile care duc la Cluj.
Sper din suflet ca din semestrul 2 sau măcar de anul viitor să putem reveni în condiții normale la facultate. În ceea ce mă privește, intenționez să mă întorc în Cluj pentru muncă, după lunile în care mi-am desfășurat activitatea de acasă.
Trebuie să fim responsabili în continuare și să nu neglijăm regulile impuse de autorități, însă putem spera mereu la mai bine ca studenți. Și acest <<mai bine>> înseamnă, pentru noi, întoarcerea în comunitatea de care aparținem.” – Andreea Cordoș
,,Ca student în an terminal la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca, specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune, nu pot spune că mă încântă contextul în care urmează să se desfășoare anul universitar sau cel puțin următorul semestru.
Facultatea, pe lângă cursuri și învățat, mai înseamnă și o perioadă de dezvoltare personală, de acumulare de experiențe, de cunoaștere, socializare, adaptare, astfel că este de la sine înțeles că nu îmi convine să îmi petrec <<cea mai frumoasă perioadă din tinerețe>> stând acasă si învățând din fața unui ecran vorbitor, ba chiar mai mult, să mă pregătesc pentru examenul de licență online.
Cu toate acestea înțeleg că perioada prin care trecem ne impune aceste măsuri, ele sunt adoptate pentru binele nostru și, ca un punct forte, au forțat o oarecare digitalizare în educație ceea ce, poate nu este mult, dar este un început.
Tot ce ne rămâne de făcut este să respectăm regulile în speranța că poate mai prindem măcar un semestru în format normal.“
,,Eu ar trebui să încep anul II in cadrul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecanică și Mecatronică, parte a Universității Tehnice Cluj-Napoca. Spun asta la început ca să fie clar la ce mă refer când spun următoarele:
Noi, până acum, nu am fost informați clar de nimic referitor la anii intermediari (II și III). Teoretic, noi începem pe 28 Septembrie, în regim hibrid, cu laboratoare și seminare on-site, și cursuri online.
Acum, eu pot lejer să greșesc, dar comparând cu anul I, pot spune că voi merge fizic zilnic fizic la facultate, în condiții care sunt cel puțin dubioase. Ideea de bază este că trendul infectărilor este ascendent și chiar nu sunt dispus să mă infectez pentru materii pe care le pot studia fără absolut nicio dificultate acasă.
Spun asta în contextul în care studiez doar aplicații teoretice ale unor concepte, respectiv schițez – nu există niciun motiv la care mă pot gândi să fiu într-o sală anume, dintr-o clădire anume. Nici măcar la job nu ne cheamă la lucru pe viu și pot spune că măcar compania are interesul de a mă supraveghea lucrând ca să își asigure productivitatea.
Cei care se luptă să convingă sistemul să pornească deschis facultățile probabil sunt fie inconștienți și periculoși pentru societate, fie victime ale unor familii abuzive din care scapă doar plecând la studii, cazuri pe care cei din jur încearcă să le mușamalizeze.”
Despre căminele din cadrul UBB am aflat că 70% dintre acestea sunt închise, rămânănd deschise doar cele care au baie în camere. Cei care doresc să stea la cămin, vor veni în regim modular, adică vor face cu rândul, fiind cazați pentru o lună stundenții din fiecare an universitar.
Laboratoarele se vor face intensiv, studenții fiind grupați în număr de 7 sau maxim 10, în funcție de cât de mare este laboratorul. Toate regulile de distanțare socială și prevenire a Coronavirusului impuse de DGA vor fi respectate.
Astfel că, dragi studenți, vă urăm mult succes în noul an universitar și sperăm ca regulile impuse din această perioadă să nu vă împiedice în totalitate pentru a vă trăi cei mai frumoși ani din tinerețe!