Fotografia înseamnă pasiune, implicare și emoție. Fotografia a fost creată pentru ca oamenii să își poată imortaliza cele mai fericite clipe din viața, iar una dintre persoanele ce a ales să parcurgă acest drum zi de zi este fotograful Ovidiu Chifa.
Meseria de fotograf aduce cu sine o munca grea și solicitantă, dar totodată este una dintre cele mai frumoase meserii, prin simplul fapt că o persoană reușește să se conecteze atât de bine cu cei surprinși în poze, captându-le cele mai sensibile trăiri interioare. Totuși, pentru a se reuși imortalizarea trupească a oamenilor este nevoie de multa răbdare, atenție, cât și de un simț artistic, deoarece mereu ne dorim fotografii ca pe coperta unei reviste, nu-i așa?
Despre Ovidiu Chifa și parcursul acestuia pe cărarea fotografiei
Dragostea lui Ovidiu pentru fotografie a început acum 13 ani datorită unui bun prieten, ulterior mentorul său, Mihai Filipoaie. Totul a început într-un weekend de noiembrie, când cei doi se aflau la Valea Blaznei, dimineața fiind cel mai oportun moment pentru a capta fotografii ce par a fi pictate pe pânză. Astfel, cei doi au stat ore în șir capturând frumusețea naturii pe aparatele foto, timp în care lui Ovidiu nici măcar nu i-ar fi trecut prin minte ideea cum că ar avea un talent în a face poze, dar mai târziu, pe când descărcau materialul realizat, Mihai îi spune prietenului său că ochiul îi este format pentru fotografie, acesta fiind momentul în care Ovidiu și-a găsit vocația.
Acesta și-a achiziționat în 2010, anul în care a început toată povestea, un aparat foto Canon 350 D, cu doar 350 ron, dar care avea să îi aducă un viitor strălucit. Aparatul foto este un aspect important, dar și mai importantă este pregătirea celui care îl folosește.
Îndemnuri pentru cei ce nu și-au găsit curajul de a începe drumul fotografiei
Începutul în fotografie necesită multă voință, prin simplul fapt că implică asumarea unui risc enorm, cel de a nu avea siguranță financiară, cel puțin la început de drum, de aceea, Ovidiu a fost de acord să ne ofere câteva sfaturi. Cel mai important lucru, după spusele acestuia, este curajul, curajul de a-ți da voie să te exprimi prin fotografie, să îți iei inima în dinți și să faci evenimentele speciale din viața oamenilor să rămână veșnice și de neuitat prin bucuria simțită la vederea imaginilor. Pe lângă acesta, un mentor este un fapt vital în acest drum. Văzând o persoană cum muncește, cum se exprimă prin fotografie, cât și primirea sfaturilor, sunt fapte ce ajuta un om la început de drum mai mult decât orice curs profesional, pentru că fără practică, greșeli și învățat pe propria piele nu poți ajunge nicăieri. Acesta ne-a oferit acest îndemn, tocmai pentru că și el a stat timp de 2 ani aproape de un fotograf, învățând constant de la el, lucru ce a ajuns să îl formeze astăzi.
De asemenea, l-am rugat pe Ovidiu să ne povestească o întâmplare de neuitat. Pe când se afla la o nunta, într-o comuna mică, la țară, a avut o surpriză. Au început să vină oameni, atât de mulți încât căminul în care se desfășura nunta se umpluse, astfel că Ovidiu și colegul său au fost nevoiți să facă pozele de pe două scaune amplasate aproape de boxe. Aceasta este una dintre nenumăratele amintiri amuzante pe care acesta le-a avut, pentru că nu este un eveniment bun dacă nu rămâi cu amintiri de neuitat?
„Fotografia e ca pescuitul. Te duci dimineața și nu ai idee ce te așteaptă. Câteodată ai noroc și oalele pentru crabi ți se umplu cu homari. Alteori, te alegi cu nimic.” spune Bob Croxford și cred că putem cu toții să fim de acord, indiferent dacă suntem familiari cu lumea fotografiei sau nu. Aceasta te dezvoltă ca om, într-un mod atât de frumos, prin empatia pe care o dezvolți, relațiile și momentele frumoase pe care le creezi, cât și satisfacția personală cum că ai adus atâta fericire tuturor. Astfel, pentru o dezvoltare personală asigurată, fotografia este unul dintre cele mai benefice lucruri pe care cineva le poate face.