Părintele Mureșan Grigore, preot paroh la Parohia Ortodoxă Salva, își dorește să ajute oamenii să se apropie de Dumnezeu și să fie un exemplu pentru alții. Consideră că fiecare om are o misiune și că trebuie să cultivăm recunoștința față de Dumnezeu, părinți și profesori la copiii noștri.

Pentru părinte, cea mai importantă calitate este iubirea față de Dumnezeu și aproapele. Rugăciunea este pentru el o deconectare din lumea aceasta și o conectare la Dumnezeu, iar în aceste vremuri tulburi ne încurajează să avem încredere că toate se întâmplă cu voia lui Dumnezeu și să ne bazăm pe puterea rugăciunii.

Pentru a cunoaște cititorii noștri, pentru început, vrea ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră, părinte. Doamne ajută!

Mă numesc Mureșan Grigore, sunt preot paroh la Parohia Ortodoxă Salva, tată a trei băieți, iar misiunea mea pe acest pământ este de a mă apropia de Dumnezeu și de ai ajuta și pe ceilalți, de la mic la mare, de a se apropia de El.

Părinte, considerați fiecare om din viața noastră are o misiune?

Da, cred Dumnezeu permite cu un scop prezența oamenilor în viața noastră. În toate relaționările noastre din familie, de la serviciu, din parohie, etc. Trebuie ne asemănăm cu albinele dintr-un stup, unde fiecare muncește și își face treaba sa, dar scopul lor este comun.

Trebuie ne ferim de oamenii nerecunoscători?

Nu, pentru nerecunoștința nu este o agresivitate. Oferim ajutorul nostru indiferent de raportarea persoanei respective la noi. Mai mult de atât, Sfinții Părinți chiar ne îndeamnă nu așteptăm recunoștință din partea oamenilor.

Ce putem facem pentru acești oamenii nerecunoscători?

Putem fim un exemplu pentru ei și să nu uităm ceea ce nu este cu putință la oameni, este cu putință la Dumnezeu.

Ce sfaturi le puteți oferi părinților pentru a educa proprii copii recunoscători și mulțumitori?

Trebuie lucrat în trei direcții: recunoștința față de Dumnezeu, față de părinți și față de profesori. Copilul trebuie obișnuit de mic cu slujbele bisericii și cu rugăciunea. Trebuie cultivăm copiilor noștrii, în primul rând, respectul față de profesori. Un elev care aude doar lucruri bune despre profesori acasă, asta va transmite mai departe, în caz contrar negativul. Fiind noi modele pentru copiii noștri, la vremea potrivită vom vedea și roadele.

Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le cultivăm copiilor?

Calitățile ar putea alcătui o listă nesfârșită. Cred că cea mai importantă dintre toate este marea poruncă a iubirii: ,, Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Luca 10,27).

De multe ori ne întrebăm cum ne rugăm sau ce este rugăciunea. Ne puteți răspunde la această întrebare?

În scrierile teologice găsim multe definiții ale rugăciunii, eu aș încercă dau una așa mai pe înțelesul tinerilor de azi: rugăciunea este o deconectare din lumea aceasta și o conectare la Dumnezeu.

Cititorilor noștri le puteți așeza la suflet un gând pentru vremurile în care trăim?

Nu trăim cele mai liniștite și limpezi vremuri, dar trebuie avem în sufletul nostru convingerea toate se întâmplă cu voia lui Dumnezeu. Noi suntem mici și neputuncioși dar rugăciunea ne poate face de neînvins! Rugăciunea ține lumea!

 

A crește un copil într-o lume plină de distragere și de influențe negative poate fi o provocare pentru orice părinte. De aceea, este important să încurajați copiii să meargă la biserică și să îi implicați în viața spirituală a comunității.

Biserica poate fi un loc de adăpost și de încurajare pentru copii. Prin participarea la activitățile religioase, copiii pot învăța valorile morale și spirituale, precum compasiunea, iubirea și respectul față de ceilalți. Acestea sunt valori care îi vor ajuta să crească într-un mod sănătos și echilibrat și să își dezvolte o perspectivă pozitivă asupra vieții.

În plus, copiii care sunt implicați în viața bisericii au ocazia să își facă prieteni noi, să se implice în activități pozitive și să se dezvolte social. De asemenea, participarea la programele bisericești poate ajuta copiii să își dezvolte abilități precum vorbirea în public, capacitatea de a deveni un lider și spiritul de echipă.

Autor: Câmpean Paul Vasile

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here