George Sărmaș
George Sărmaș

Fără artă, omul nu ar mai avea nici o bucurie a sufletului.

Ba chiar am putea spune că artiștii trăiesc în același timp cu noi pentru a ne crea lumi paralele cu aceasta prin munca lor. Iar în cazul acestor oameni nu facultatea, nu familia, nici măcar banii nu reprezintă ingredientul de bază, ci talentul și pasiunea sunt mai presus de toate acestea.

George Sărmaș

 

Dacă am pleca în acest moment la o plimbare prin județul Bistrița-Năsăud, întâmplător, s-ar putea să ne găsim cu pictorul și sculptorul George Sărmaș.

Iar dacă vom fi îndeajuns de curajoși să intrăm în vorbă cu el, vom cunoaște un adevărat artist. Crescut într-o familie numeroasă, într-un sat aproape uitat de lume, acesta se face remarcat prin talentul său unic. Dintotdeauna acesta a simțit că este mai diferit față de restul. Încă de mic, când alți tineri încercau să găsească oportunități pentru un viitor cât mai strălucit, George a căutat modalități de a-și perfecționa talentul de pictor și sculptor. Deoarece nu a avut posibilitățile de a merge la o școală cu specific sau să își găsească un îndrumător, acesta a devenit autoditact și mereu găsea o cale pentru a descoperi ceva nou legat de pasiunea lui.

Deși desena încă de mic, nimeni din jurul său nu a contenit să îi remarce talentul.

Astfel, abia la 30 de ani, în Spania, oamenii l-au remarcat. Prima comandă a fost acolo, iar clienții au fost întotdeauna mulțumiți.

A învățat de-a lungul timpul că cel mai bine, dacă vrea să își continue pasiunea în țară, este să abordeze teme noi, teme care să îi intrige pe oameni.

George Sărmaș

George Sărmaș

Sculptura a fost prima lui iubire.

A început cu sculptura în păpușoi, iar cu trecerea anilor a trecut la sculptura în lemn. După terminarea clasei a opta, s-a dus în Maramureș pentru a deveni ucenic al unui sculptor experimentat. Acolo a stat un an, timp în care a învățat meseria de tâmplar. În perioada adolescenței, George deja sculpta portrete sau diverse imagini în lemn. După împlinirea vârstei de 18 ani, s-a hotărât să plece în afară pentru a descoperi lumea. Oriunde a fost, a găsit un job în agricultură sau alte domenii, iar când s-a întors în țară a continuat cu același ritm de viață.

 

 

Scopul lui în viață, contrar tendințelor actuale, nu este de a produce bani, ci de a îi ajuta pe oameni, în special pe tineri prin arta sa.

Vrea să îi facă să înțeleagă că dacă ei cred în pasiunea lor și sunt dispuși să muncească, vor reuși să ajungă acolo unde își doresc și vor obține aprobarea din partea celorlalți. Chiar el este un om care nu a avut parte de îndrumare, dar care prin forțe proprii a reușit în viață și are o sumedie de planuri care abia așteaptă să fie puse în practică. Chiar acum, George se poate mândri că a muncit îndelung pentru a sculpta poarta satului său natal și a făcut câteva comenzi pentru biserica din sat.

George Sărmaș

În acest moment, el urmează cursurile postliceale a Școlii de Meșteșuguri pentru a obține o diplomă de studii. Își dorește această diplomă pentru a putea avansa cât mai mult, atât de mult încât să poată deveni un îndrumător pentru alți tineri care se află în situația pe care el a avut-o.

George Sărmaș este un adevărat artist, care abia așteaptă să împărtășească din experiența sa celor cu adevărat interesați. Încurajați mereu artiștii locali, deoarece aceștia au nevoie cu adevărat de ajutorul vostru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here